ΣΑΜΑΡΑΣ: Οι θυσίες πιάνουν τόπο – Η χώρα θωρακίζεται – Ασφαλείς οι καταθέσεις

Απολογισμό της συμφωνίας που επετεύχθη με την τρόικα έκανε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται και θωρακίζεται, την ώρα που άλλες χώρες αρχίζουν να νιώθουν αβεβαιότητα. «Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε

ακόμη ότι αναμένεται τον Μάιο η δόση των 6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και άλλα μέτρα ανακούφισης, όπως οι ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Προβλέπεται, όπως είπε μείωση φορολογικών συντελεστών καθώς η φορολόγηση ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα είναι μειωμένη κατά 15%, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων του 2014 θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια ΔΕΗ και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα αρχίσει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ότι στην επόμενη αναθεώρηση (Ιούνιο) θα εξεταστεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κάτι που η τρόικα ως τώρα ούτε συζητούσε.

Επιπλέον, ο κ.Σαμαράς σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ τόνισε ότι το δημοσιονομικό κενό καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις».

Για το Δημόσιο διαβεβαιώσε πως για κάθε έναν από τους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν έως το τέλος του 2014 θα αντικατασταθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι τον Ιούνιο αναμένονται εισπράξεις – ρεκόρ. «Σε λίγο καιρό η ανταγωνιστικότητα μας θα έχει αποκατασταθεί», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «τώρα παλεύουμε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανακούφισης των ανέργων».

Keywords
Τυχαία Θέματα