Τυφλούς που οδηγούσαν, ανάπηρους που περπατούσαν και άλλες …όμορφες ιστορίες ξεσκεπάζει το ΣΔΟΕ

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών βρίσκονται περίπου 8.500 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς πολλές από τις συντάξεις ήταν «μαϊμού» και δινόνταν σε..τυφλούς που οδηγούσαν κανονικά, καθώς και σε χήρες που παντρεύτηκαν στα…κρυφά για να μην χάσουν τη σύνταξη τους.

Τα κρούσματα λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, δεν έχουν τέλος παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων και σε πρώτη φάση αναζητούνται 5.291 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν προσήλθαν στην τελευταία απογραφή,

ενώ «κόπηκαν» και 1.040 συντάξεις καθώς οι δικαιούχοι δεν παρουσιάστηκαν στην απογραφή του 2010, ενώ το «Έθνος» αποκαλύπτει μερικά περιστατικά συνταξιούχων «μαϊμού» οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο «πάρτι» του Δημοσίου.

Συνταξιούχος που στα χαρτιά εμφανιζόταν να είναι τυφλός, αποδείχτηκε πως οδηγούσε μοτοποδήλατο και έκανε διανομές προϊόντων. Ο εν λόγω συνταξιούχος μάλιστα, είχε πάρει προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας, ως τυφλός. Ωστόσο, υπήρξε καταγγελία ότι δεν είναι τυφλός και μετά από έρευνα διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές ότι κάνει διανομές για τα κατάστημα τροφίμων της συζύγου του.Δικαιούχος παραπληγικού επιδόματος εργάζεται κανονικά σε οικογενειακή επιχείρηση. Ελεγκτές του ΟΓΑ «επισκέφτηκαν» το χωριό και διαπίστωσαν πως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δουλεύει στο παντοπωλείο που διατηρεί η σύζυγός του.Τις 52 έχουν φτάσει μέχρι τώρα οι περιπτώσεις των δικαιούχων συντάξεων χηρείας που έχουν προχωρήσει σε νέο γάμο. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, δεν δήλωσαν ποτέ τον νέο τους γάμο, προκειμένου να συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας η οποία θα έπρεπε να είχε διακοπείΓια τρία χρόνια καταβαλλόταν η σύνταξη σε γυναίκα που είχε πεθάνει. Ειδικότερα η γυναίκα -που έπαιρνε σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα- απεβίωσε το 2007. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως σύνταξή της εισπράττονταν βάσει πληρεξουσίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2010.Ασφαλισμένη είχε δικαιωθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας ως τέκνο ασφαλισμένου του ΟΓΑ από 1ης Ιουλίου 1974 και η σύνταξη -σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ- εισπράττονταν από τον αδελφό της.Ασφαλισμένη είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ λόγω απόλυτης αναπηρίας. Εναντίον της υποβλήθηκε καταγγελία ότι δεν είναι απόλυτα ανάπηρη και μετά από επίσκεψη των ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι χαίρει άκρας υγείας.Ακόμα δύο περιστατικά που αφορούσαν την καταβολή επιδόματος αναπηρίας σε υγιέστατους συνταξιούχους αποκαλύφθηκαν έπειτα από ελέγχους. Ο πρώτος συνταξιούχος έπαιρνε προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας, ωστόσο οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, έκανε ταξίδια και οδηγούσε αυτοκίνητο. Ο δεύτερος συνταξιούχος εισέπραττε επίδομα παραπληγίας, αλλά παράλληλα εργαζόταν ως ερασιτέχνης σιδηρουργός και περπατούσε.

400 εκατ. ευρώ η ζημιά
Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει για δεκαετίας η δράση των «μαϊμού» συνταξιούχων, είναι πως στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων φτάνουν τις 51.551 οι συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, η ετήσια ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα