Πανικός στην αγορά του πετρελαίου – Έφτασε και τα 71,95 δολάρια το Brend – Παρέμβαση Τραμπ “ηρέμησε” την αγορά

Συνθήκες πανικού επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, μετά το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, το οποίο και αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών, αλλά και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64

δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι.

Κατά την Goldman Sachs μια πολύ σύντομη διακοπή – μια εβδομάδα για παράδειγμα – πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να αντικατοπτρίζουν ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου.
Αυτός ο αντίκτυπος στην τιμή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι 3 με 5 δολάρια το βαρέλι.

Μια διακοπή της παραγωγής από δύο έως έξι εβδομάδες θα οδηγούσε, εκτός από αυτή την αύξηση των μακροχρόνιων τιμών θα είχε άμεση αρνητική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από 5 έως 14 δολάρια.
Εάν η παραγωγή διακοπεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες, αναμένουμε ότι οι τιμές του Brent θα φθάσουν γρήγορα πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Μια ακραία περίπτωση, εάν η διακοπή της παραγωγής ξεπεράσει τους τρεις μήνες θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε τιμές άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι.

Σαουδική Αραβία: Οι εξαγωγές θα συνεχιστούν κανονικά παρά τις μεγάλες ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα