Γ. Μαρλαφέκας (Λουξ): Με προσφυγή στη δικαιοσύνη κλιμακώνει την κόντρα με την Coca Cola

Αποφασισμένος να κλιμακώσει τη διαμάχη με την Coca Cola για τη διαφημιστική καμπάνια με τον Παρθενώνα και τη Βουλή των Ελλήνων εμφανίζεται ο επικεφαλής της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, δηλώνοντας μάλιστα πως «θα το πάω μέχρι τέλους».

Ο κ. Μαρλαφέκας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των διεθνών αγώνων αυτοκινήτου PICK Πάτρας ανέφερε

πως σε συνέχεια της προσφυγής στο Συμβούλιο Ελέγχου και Επικοινωνίας (ΣΕΕ) και ανεξάρτητα από την απόφαση που αυτό θα εκδώσει σήμερα, σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της Coca Cola καθώς και του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της επιχείρησής του.

Ξεκαθάρισε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ακόμη και στην περίπτωση που Βίκος και ΕΨΑ, οι άλλες δυο ελληνικές εταιρείες αναψυκτικών με τις οποίες προσέφυγε από κοινού στο ΣΕΕ δεν ακολουθήσουν ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, για τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ ότι όπως είπε είχε ενημερωθεί έγκαιρα.

Υπογράμμισε πως δεν έχει καταλήξει ακόμη στα νομικά εργαλεία που θα επιστρατεύσει, εάν δηλαδή θα υποβάλλει μήνυση ή θα προχωρήσει στην κατάθεση αντέγκλησης, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση κάτι που θα εξετάζει σε συνεννόηση με τους νομικούς του συμβούλους. Ο ιδιοκτήτης της Λουξ διευκρίνισε πως στόχος της προσφυγής στη δικαιοσύνη δεν είναι η αποζημίωση (κάτι που ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να αποδειχθεί), αλλά να σταματήσει η αυθαιρεσία στη χρήση των εθνικών συμβόλων για επιχειρηματικό όφελος, από οποιονδήποτε στο μέλλον.

«Προχώρησαν στην καμπάνια αυτή χωρίς να έχουν πάρει άδεια από το υπουργείο… Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες πρακτικές να γίνουν θέσφατο», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως είναι μια επιθετική κίνηση και θα προσπαθήσει να την ανακόψει.

Ο κ. Μαρλαφέκας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την Coca Cola 3E (ήταν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στην έρευνα που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά αναψυκτικών και οδήγησε στην επιβολή προστίμων εναντίον της) υποστήριξε πως η πολυεθνική συνεχίζει απρόσκοπτη τις αθέμιτες πρακτικές. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», τόνισε και έσπευσε να πει πως είναι έτοιμος να προσκομίσει στοιχεία στην αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά αναψυκτικών.

Έλληνας στρατηγικός επενδυτής με κάτω από 33%

Πέρα από τις δικαστικές πρωτοβουλίες εναντίον της Coca Cola, ο έμπειρος επιχειρηματίας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών.

Ο κ. Μαρλαφέκας αναγνώρισε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και αποκάλυψε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρεία ελληνικών συμφερόντων για την παραχώρηση ποσοστού κάτω του 33% που είναι η καταστατική μειοψηφία.

Απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα του υποψήφιου επενδυτή, διευκρινίζοντας πως η οικογένειά του σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Ο νέος επενδυτής αναμένεται να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η Λουξ να διευρύνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά. Ήδη, η διοίκηση μελετά σοβαρά το νέο αναπτυξιακό και τις δυνατότητες που προσφέρει καθώς έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις μέσα στο 2020.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρλαφέκας άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης στη διάρκεια της κρίσης, λέγοντας πως δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν έναν αναπτυξιακό νόμο με ουσιαστικά κίνητρα, όπως ήταν τα αφορολόγητα αποθεματικά που όπως είπε ωθούσαν τον επιχειρηματία να επανεπενδύσει τα κέρδη του.

Όσον αφορά στην πορεία εργασιών της Λουξ, επεσήμανε πως οι πωλήσεις είναι οριακά αυξημένες στο οκτάμηνο του 2019, παρά την σημαντική κάμψη της κατανάλωσης αναψυκτικών στο πρώτο μισό του έτους λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Προτεραιότητα για τη φετινή χρόνια είπε ότι είναι η διατήρηση της κερδοφορίας στα υψηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς καθώς το κλίμα στην αγορά από τον Ιούλιο και έπειτα άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, τόνισε, είναι η πίεση των μεγάλων λιανέμπορων για περισσότερες προσφορές και καλύτερες τιμές συνέχισε με αμείωτη ένταση, παρά την πρόθεσή τους να μειώσουν τις προσφορές και να τις κάνουν πιο στοχευμένες.

Αλλαγές στα εργασιακά

Στα σχέδια της Λουξ είναι και η ανάπτυξη των εξαγωγών που σήμερα καταλαμβάνουν το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διείσδυση σε νέες χώρες (σήμερα είναι 30), με τον κ. Μαρλαφέκα να δηλώνει αισιόδοξος, ειδικά για την αγορά της Αυστραλίας μετά τη συνεργασία με καινούριο χονδρέμπορο.

Κληθείς να σχολιάσει το ευρύτερο κλίμα στην οικονομία, ο επικεφαλής της Λουξ αναγνώρισε πως έχει βελτιωθεί αισθητά μετά την έλευση της ΝΔ στην εξουσία, υπογράμμισε όμως πως χρειάζεται ακόμη χρόνος έως ότου αυτό αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία.

Μάλιστα, θεωρεί πως χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα σε πολλούς τομείς, όπως στα εργασιακά προκειμένου το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να καταστεί πραγματικά φιλικό για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα άρθρα 49 και 62 του εργατικού νόμου που σχετίζονται με την αμέλεια του εργαζόμενου και το έργο των επιθεωρητών εργασίας, αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντάς τα προβληματικά.

Τι απαντά η Coca Cola

Με αφορμή τις εξελίξεις, πηγές της Coca Cola επισημαίνουν ότι προτεραιότητα για την εταιρεία αποτελεί ο Τουρισμός και η ανάδειξη της Ελλάδας διεθνώς, καθώς και ότι η Coca Cola σέβεται το νόμο και τους θεσμούς και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και της επιχειρηματικής δεοντολογίας. Δεν θα προέβαινε, επομένως, ποτέ σε παράνομες ή μη εγκεκριμένες δράσεις που θα έθεταν σε ρίσκο τη φήμη και την αξιοπιστία της.

Οι εντυπώσεις που  ανταγωνίστριες εταιρίες του κλάδου δημιουργούν σε βάρος της εταιρείας, περί μη τήρησης του νόμου, είναι λανθασμένες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα, μειώνουν την αξία των ενεργειών της εταιρείας και τον ουσιαστικό σκοπό της καμπάνιας, που είναι η στήριξη του ελληνικού Τουρισμού.

The post Γ. Μαρλαφέκας (Λουξ): Με προσφυγή στη δικαιοσύνη κλιμακώνει την κόντρα με την Coca Cola appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα