Μητσοτάκης: Η αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο θα ξεπερνά το 7% – Δίνουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες

Σε εκδήλωση του ΕΦΚΑ για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σε μια εποχή δύσκολη και το υπουργείο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τους συνταξιούχους και περιμένουμε μια ουσιαστική αύξηση συντάξεων από 01/01/2023 που θα ξεπεράσει το 7%».

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή του με τον Κωστή Χατζηδάκη στην θέση του υπουργού Εργασίας

«Η επιλογή μου

αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο και λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία του υπουργείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και είναι υποχρέωση της πολιτείας να απονέμει συντάξεις το συντομότερο δυνατόν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική με εκκρεμότητες που ήρθαν από το παρελθόν».

Είπε ακόμα ότι τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε είναι τρία. «Το πρώτο ότι το δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες πολιτικές. Αυτό φάνηκε» όπως υπογράμμισε «με την συνεργασία του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους».

«Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την χρήση της τεχνολογίας», και ευχαρίστησε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Το τρίτο είναι ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον πυρήνα του κράτους με κίνητρα και αντικίνητρα».

«Όλοι μας είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος που κληθήκατε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα ο ΕΦΚΑ να συνεχίσει την λειτουργία του. Το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι ρεκόρ. Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε δυο μήνες και έτσι να ανταγωνιζόμαστε πιο προηγμένες χώρες», είπε.

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μέσα από εργαλεία αξιολόγησης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι. Όταν ένας εισηγητής του ΕΦΚΑ ή ένας υπάλληλος γνωρίζει ότι η εργασία του δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί βασιζόμαστε στο πατριωτικό του καθήκον. Γι’ αυτό επιμένω στα πριμ παραγωγικότητας που το κάνουμε ήδη στη ΔΥΠΑ και θα το κάνουμε και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ γιατί είχαμε όλοι υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος γιατί σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού έπρεπε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος με έναν οργανισμό που λειτουργούσε με εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν. 1 στους 6 συνταξιούχους έχει πάρει σύνταξη τους τελευταίους έξι μήνες. Τώρα πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής. Δεν σταματάμε εδώ.

«Σκεφτείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να περιμένει τη σύνταξή του. Κάποιοι όντως έμειναν στον δρόμο επειδή το κράτος δεν ανταποκρινόταν στη στοιχειώδη υποχρέωσή του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Πρωθυπουργού

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα»

Για μέρα μεγάλης ικανοποίησης έκανε λόγο, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων αρκετά δύσκολη. «Θυμάμαι πάντα τη συζήτησή μας με τον πρωθυπουργό, όταν ανέλαβα το υπουργείο», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκαναν τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο προηγούμενος διοικητής του ΕΦΚΑ. Είπε μάλιστα ότι το 2019 παρέλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο διαφορετικές ασφαλιστικές ενημερότητες.
Θυμήθηκε μάλιστα και τη φωτογραφία που τον έδειχνε με τόνους φακέλων από εκκρεμείς συντάξεις και άλλα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν. «Βρέθηκαν πάνω από 30.000 μη καταγεγραμμένες συντάξεις που έπρεπε να ρυθμιστούν», σημείωσε. «Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα. Θα έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον «πόλεμο» που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Εφορία. «Βρήκαμε αντίδραση όταν θεσπίσαμε τις συντάξεις fast track. Υπήρχαν αντιδράσεις ότι οι συντάξεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Βρήκαμε αντίδραση ακόμη και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιλογή που έπρεπε να κάνει: «Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συνδικαλιστές που είναι εραστές της ακινησίας, πηγαίνουμε με τα εκατομμύρια των πολιτών».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστορία από το 2019 όταν και υπήρχε η συζήτηση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας με την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων να είναι από τα πρώτα θέματα στη λίστα.

Πιερρακάκης: Οι πολίτες έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές

«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ετέθη το ζήτημα αυτό και θυμάμαι τη συζήτηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με τη φράση whatever it takes καθώς είχαμε ήδη το τεκμήριο των εμβολίων. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ευκολότερο γιατί “γράφαμε” σε λευκό χαρτί. Με τις εκκρεμείς συντάξεις έπρεπε παράλληλα να διορθώσουμε κάτι που ήδη υπήρχε».

«Είναι παράδειγμα δημοσίου μάνατζμεντ αυτό που έγινε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Ξεκινήσαμε με 9 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές και φτάσαμε το 1 δισεκατομμύριο με τους πολίτες να έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές και αυτό είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης. Το κράτος θα αλλάξει» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου από την πλευρά του ξεκίνησε με την διαπίστωση που έκανε για το χρονίζον πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του». Η έγκαιρη καταβολή συντάξεων αντιμετωπίζει την έστω και πρόσκαιρη εμφάνιση περιπτώσεων φτώχειας. Θυμάμαι το 2019 ότι είχα σοκαριστεί όταν άκουσα άστεγο να λέει στον πρωθυπουργό ότι είχε φτάσει σε αυτή τη θέση επειδή το κράτος δεν του απένειμε τη σύνταξή του».

«Η έγκαιρη και έγκυρη απονομή συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική πράξη ούτε προνοιακή παροχή αλλά αποτελεί υποχρέωση σύγχρονου κράτους δικαίου» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου κάνοντας αναφορά και στις καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας.

«Σαν αποτέλεσμα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν εκμηδενιστεί. Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Στο υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες να μετατραπεί από αργοκίνητο γίγαντα σε καλοδουλεμένη μηχανή» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλγου.

Ο ίδιος, τέλος, ευχαρίστησε και τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που υπερέβαλαν εαυτόν κάνοντας ειδική αναφορά στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Πατησίων που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Δουφεξής: «Καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021»

Όπως είπε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ανοίγοντας την εκδήλωση «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2021 υπήρξε αριθμός ρεκόρ -225.000- για την απονομή κύριων συντάξεων «αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με όλο το 2019 ενώ το 2022 αναμένεται να σπάσουμε και νέο ρεκόρ απονομών».

«Βελτιώσαμε αισθητά το επίπεδο υπηρεσιών με 70 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης το 1555 που εξυπηρέτησε σε 1,5 χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, θεσπίσαμε ηλεκτρονικά ραντεβού πάνω από 4 εκατομμύρια».

Εξήγγειλε, επίσης, ότι «τους επόμενους μήνες θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα