ΜΕΤΡΟ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4 – Από Άλσος Βεϊκου μέχρι Γουδή με 14 σταθμούς

Από 14 σταθμούς έναντι εννέα, όπως αρχικά προβλεπόταν και είχε παρουσιάσει το capital.gr θα αποτελείται το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό από Άλσος Βεϊκου μέχρι Γουδή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργος Υποδομων Μιχάλης Xρυσοχοΐδης.

Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 2 δισ ευρώ και η χρηματοδότησή του θα προέλθει

από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ, με τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και των δύο φορέων να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.

Η πρώτη φάση του μετρό, από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, θα διακηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ η προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι το φθινόπωρο του 2015.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατασκευαστική περίοδος είναι 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Αναλυτικά

Η νέα γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 32 χιλιόμετρα θα διαθέτει 30 νέους σύγχρονους σταθμούς και θα είναι τελευταίας τεχνολογίας με αυτόματους συρμούς χωρίς οδηγό με θύρες επί των αποβαθρών, με ασύρματο σύστημα σηματοδότησης τύπου CBTC, εξελιγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, κλπ.

Ειδικά το πρώτο τμήμα Αλσος Βεϊκου – Γουδή περιλαμβάνει 11,7 χιλιόμετρα με 14 σταθμούς (Αλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή). Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1,2 δισεκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα είναι με κατ’ αποκοπήν τίμημα και με το “κλειδί στο χέρι” ως ολοκληρωμένο έργο περιλαμβανομένων και 17 συρμών.

Στο υπουργείο εκτιμούν πως κατά την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν 3.500 θέσεις εργασίας.

Η νέα γραμμή, στο σύνολό της, θα εξυπηρετεί περίπου 530.000 επιβάτες την ημέρα (220.000 κατά την πρώτη φάση του έργου) και θα αποφεύγονται 91.000 (53.000 κατά την πρώτη φάση) μετακινήσεις Ι.Χ. την ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα