Επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος στον Π. Παυλόπουλο

Με επιστολή της προς τον βουλευτή Προκόπη Παυλόπουλο η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά σε όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός για τις αγοραπωλησίες ομολόγων κατά την περίοδο 2009-2011.

Ο κ. Παυλόπουλος με δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι την τελευταία διετία οι ξένοι ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 106 δισ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες -«και ιδίως τ’ ασφαλιστικά ταμεία»- φορτώθηκαν ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ.

Με την επιστολή της η ΤτΕ

διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Πρώτον, ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξάγεται λανθασμένο συμπέρασμα γιατί αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τον πίνακα που επικαλείται ο κ. Παυλόπουλος (βλ. συνημμένο πίνακα) θα διαπιστώσει ότι τη διετία 2010-2011 τα ασφαλιστικά ταμεία μείωσαν τη θέση τους σε ελληνικά ομόλογα κατά 2,5 δισεκατομμύρια, από τα 25,9 στα 23,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές στις οποίες προέβησαν τα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2010-2011 πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 75%) μέσω της πρωτογενούς (απευθείας από το Δημόσιο) και όχι μέσω της δευτερογενούς αγοράς (άρα δεν αγόρασαν από τους ξένους)”.

Δεύτερον, σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων, χρησιμοποιούνται μη συγκρίσιμα στοιχεία γιατί θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ανάλυση όχι μόνον οι εγχώριοι θεματοφύλακες, αλλά και οι ξένοι θεματοφύλακες που, όπως είναι ευρέως γνωστό, εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές (CCBM, Clearstream, Euroclear). Από αυτό προκύπτει καθαρά ότι η μείωση της θέσης των ξένων ήταν 42 δισ. ευρώ και όχι 106 δισ. ευρώ που αφήνει να εννοηθεί στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν και λήξεις ομολόγων.

Τρίτον, η αύξηση των ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και στην οποίαν αναφέρεται ο κ. Παυλόπουλος οφείλεται στην ενεργοποίηση και την υλοποίηση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων που είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, καταλήγει η ΤτΕ.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Παυλόπουλου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, σχετικώς με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σ’ Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ως προς τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011:

«Κατ’ επανάληψη είχα ζητήσει δια της κοινοβουλευτικής οδού στοιχεία για τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις αρχές του 2009 έως το τέλος του 2011. Δεν μου είχε δοθεί όμως επαρκής απάντηση. Γι’ αυτό θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αυτή τη φορά το Υπουργείο Οικονομικών μου απάντησε, έστω και αν τα στοιχεία δεν είναι πλήρη μ’ ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Από τον πίνακα που μου κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον: Καθ’ όλη την περίοδο από 1/1/2010 έως την 31/12/2011, οι Ελληνικές Τράπεζες, τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές εμφανίζονται αγοραστές πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα ενώ την 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος) κ

Keywords
Τυχαία Θέματα