«Σπάει» στα δύο το ΤΤ

Στον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε “good” και “bad bank” αναμένεται να προχωρήσουν η κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν της επιμονής που δείχνει η Τρόικα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day,

οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, εμφανίσθηκαν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση, βάσει της οποίας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διαχωρισθεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα.

Το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απασχόλησε τις επαφές της Τρόικας, τόσο με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε όλες τις συσκέψεις η τρόικα επέμενε ότι η τράπεζα δεν είναι συστημική και πρέπει άμεσα να διαχωρισθούν τα στοιχεία του ισολογισμού της. «Δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, πρέπει να προχωρήσει άμεσα», φέρεται να τόνισαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι δύο επιλογές

Κι ενώ το σπάσιμο της τράπεζας θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναπόφευκτο, εξετάζονται δύο εναλλακτικές προτάσεις, την τύχη των οποίων καθορίζει ο χρόνος καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η δόση των 31,5 δισ. ευρώ καθυστερήσει και έρθει στο ελληνικό ταμείο τον Νοέμβριο τότε με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα σπάσει σε “καλή” και “κακή” τράπεζα κατά τα πρότυπα της Proton Bank.

Ουσιαστικά, το «καλό» κομμάτι του ΤΤ να συνεχίσει την λειτουργία του αφού λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχυθεί από το ΤΧΣ.

Μάλιστα, η «καλή τράπεζα» όταν εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα πουληθεί σε μία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Κάτι που τότε θα είναι πιο εύκολο καθώς αφενός θα έχουν έρθει τα κεφάλαια, αφετέρου θα έχει κλείσει η υπόθεση της Εμπορικής.

Αντίθετα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες και να δοθεί νωρίτερα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τότε η λύση που προκρίνεται είναι: Το σπάσιμο του ΤΤ σε δύο κομμάτια και η άμεση πώλησή του υγιούς τμήματος σε μία από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα πρότυπα της ATE.

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. χρειάζεται κεφάλαια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ, και ρευστότητα ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αν διαχωρισθεί, όπως όλα δείχνουν, σε “καλή” και “κακή” τράπεζα τότε είναι πιθανόν στην “κακή” να παραμείνουν δάνεια και άλλα assets ύψους 0,5 με 1 δισ. ευρώ.

σχετικά άρθραΑναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών του ΤΤ, λόγω μη ανακοίνωσης αποτελεσμάτωνΟΤΟΕ: «ξεπούλημα» του Ταχυδρομικού ΤαμιευτηρίουΣτόχος της κυβέρνησης η πώληση του Τ.Τ. εντός του ΟκτωβρίουΣυνάντηση ΣτουρνάραΣόιμπλε την ΤρίτηALPHA BANK: “Οι εμπροσθοβαρείς δόσεις, φάρμακο για ανάπτυξη”ΣΥΡΙΖΑ: Αξιος εκπρόσωπος του λόμπι της χρεοκοπίας ο ΣαμαράςΜεγάλες απώλειες για τη μετοχή του ΤΤ σε ποσοστό 29,71%Spiegel: «Βλέπει» υποχώρηση Μέρκελ και παράταση στο ελληνικό πακέτοΟι φόβοι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθυ
Keywords
Τυχαία Θέματα