Σχέδια για ενίσχυση του ESM στα 2 τρισ. ευρώ

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχεδιάζουν να αυξήσουν την ισχύ του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, του ESM, σε περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ μέσω μόχλευσης, προκειμένου να παρέχουν ένα πιθανό δίκτυ ασφαλείας για την Ιταλία και την Ισπανία, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι κυβερνήσεις θα διευρύνουν τα 500 δισ. ευρώ που είναι η τρέχουσα ισχύ

του ESM, χρησιμοποιώντας τον για την αγορά μόνο των περισσότερο risky ομολόγων της Ισπανίας, αναφέρει ως παράδειγμα το περιοδικό.

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν τότε να βάλουν το υπόλοιπο ποσό, καθώς θα χρειαστεί να αναλάβουν μικρό μόνο ποσό ρίσκο. Τα σχέδια βασίζονται στους κανόνες του προσωρινού ταμείου διάσωσης, του EFSF, που επίσης παρέχει παρόμοιες ευκαιρίες για μόχλευση, αναφέρει το Der Spiegel.

Ωστόσο, αν και τα σχέδια αυτά αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, μια ταχεία συμφωνία στο Eurogroup, εμποδίστηκε από τη Φινλανδία, καθώς η φιλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα σχέδια αυτά συνιστούν μαζική καταπάτηση της συνθήκης του ESM και για αυτό θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα