Απάτη η συνεισφορά του κράτους στους φτωχούς δανειολήπτες – Ό,τι πουν οι τράπεζες για τις αξίες των ακινήτων…

Απάτη και μάλιστα καραμπινάτη η …συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου που “διαφημίστηκε” πως θα πλήρωνε μέρος των οφειλών των φτωχών δανειοληπτών στις τράπεζες. Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, στη Βουλή, όποιος ευάλωτος δανειολήπτης αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης για τα τρία χρόνια που προβλέπει το νέο πλαίσιο, ώστε το κράτος να πληρώνει μέρος της δόσης την οποία πρέπει εκείνος να δώσει στην τράπεζα,

θα επωμίζεται την υποχρέωση να την αποπληρώσει στο μέλλον! Η διαφορά δηλαδή θα κεφαλαιοποιείται και θα προσμετράται στη συνολική οφειλή του δανειολήπτη, ο οποίος και θα πρέπει να την αποπληρώσει.

Λάθος(;) και ο επίσης πολυδιαφημιοσμένος, προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων από ανεξάρτητους εκτιμητές. Η αξία του ακινήτου δεν θα καθορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, αλλά με βάση οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2016…Διατηρείται η διάταξη, σύμφωνα με την οποία, μόνο για το 2016, το Δημόσιο θα καλύπτει τη διαφορά του ποσού ανάμεσα στη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο, και των χρημάτων που τελικά θα καταβάλει.

Ειδικότερα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών.

Επίσης, στις ίδιες νομοτεχνικές βελτιώσεις προβλέπεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων σχεδίου νόμου που αφορά στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31.12.2015.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1. Η δόση που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης θα προσδιοριστεί στο μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής.

2. Ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει ποσό τέτοιο, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν θα εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα από την εμπορική αξία, εκτός και αν συναινέσουν σε χαμηλότερο ποσό.

3. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα