Ναι σε όλα από 153 – Διαγράφηκαν Παναγούλης και Νικολόπουλος από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Σοκ για την κυβέρνηση

Με 153 ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Σοκ στην κυβερνητική πλειοψηφία που χάνει 2 βουλευτές της οι οπο΄θιοι διαφώνησαν και διαγράφηκαν. Ο Α.Τσίπρας διέγραψε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον Στάθη Παναγούλη και ο Π.Καμμένος

από την ΚΟ των ΑΝΕΛ τον Νίκο Νικολόπουλο.

Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η επιβολη φόρου στο κρασί, ανακοίνωσε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τη μείωση του φόρου κατά 50% δηλαδή από 0,30 ευρώ σε 0,15 ανά φιάλη.

Στην ομιλία του που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τα μέτρα που φέρνει -με αιχμή τους πλειστηριασμούς και τους φόρους- όσο και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταγγέλλοντάς την ως κοινωνικά ανάλγητη, ανίκανη και ανεύθυνη και θέτοντας το ερώτημα με τι συνείδηση οι βουλευτές κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ψηφίσουν αυτά τα μέτρα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε “ανάλγητη” και “συμβιβασμένη”, γιατί ξεσπιτώνει τον κόσμο και ξεπουλάει την ελπίδα, επισημαίνοντας πως με την υπογραφή της ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μαζικούς πλειστηριασμούς των κατοικιών των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά και ζήτησε από τα στελέχη της να ξεπεζέψουν “από το άρμα της αυταρέσκειας”.

Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, αποτελούμενη από τεχνοκράτες ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί αποτελεί προϊόν εκβιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα