EUROGROUP: ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟ… «ΚΑΙ 5»

H  διαφωνία για το στόχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς δεν αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση πριν της 28 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αύριο, το πιθανότερο, θα δοθεί «πράσινοι φως» για τα 44 δισεκατομμύρια, αλλά θα χρειαστεί άλλο ένα EUROGROUP, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση.

 

Reuters:

Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της υπερδόσης των 44 δισ. ευρώ

Στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η υπερδόση των 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα δωθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση.

Τα 44 δισ. ευρώ προκύπτουν από τα  31,5 δισ. ευρώ από τη δόση για το β’ 3μηνο, τα  5 δισ. ευρώ από τη δόση του γ’ 3μηνου και  3,8 δισ ευρώ από τη δόση του δ’ 3μηνο.

ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια «να τα βρουν» ΔΝΤ και Ευρώπη στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς τα «μπαλώματα» Σόιμπλε δεν ικανοποιούν την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία οφείλει να πείσει και το Δ.Σ του ΔΝΤ ότι όλα βαίνουν καλώς, άρα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, εξέτασαν μεταξύ άλλων, την πιθανότητα 10ετούς επιμήκυνσης του περιθωρίου αποπληρωμής του χρέους, ήτοι μέχρι το 2032 από την Ελλάδα, καθώς  επίσης και το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της καταβολής των δόσεων ώστε να χρησιμοποιηθεί μέρος τους για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα.  Παράλληλα, εξετάστηκε η σημαντική μείωση του επιτοκίου του δανείου των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου».

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Την επαναγορά από την Ελλάδα του 50% των υφιστάμενων ομολόγων από τους ιδιώτες επενδυτές στο 25% της αξίας τους προτείνει η Γερμανία, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Η γερμανική πρόταση, η οποία κατατέθηκε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για ο Eurogroup της Τρίτης, εκτιμάται πως θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο από 11% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει το Reuters, μετά το PSI στα χέρια ιδιωτών βρίσκονται ομόλογα ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ. Το Βερολίνο πιστεύει πως τα 7,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την επαναγορά των ομολόγων μπορούν να καταβληθούν από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των κερδών που αποκτά από τους ελληνικούς τίτλους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή την πρόταση για τη χρήση των κερδών της ΕΚΤ υποστηρίζουν και άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα