ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

Το management της κάθε τράπεζας θα έχει στα πόδια του, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος και ένα σώμα τεσσάρων  επιτρόπων (έναν κρατικό, δύο από το ΤΧΣ και έναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) οι οποίοι  θα ελέγχουν και θα μπορούν να ασκούν veto σε όλο το φάσμα των αποφάσεων: Από τις μείζονες στρατηγικής σημασίας επιλογές, μέχρι κρίσιμα θέματα όπως πχ το ποιοι θα παίρνουν δάνεια, έως και απλά

εσωτερικά ζητήματα, όπως πχ  ποιός θα προαχθεί από το προσωπικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr, στις 15 Ιανουαρίου θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι επίτροποι της ΕΕ στις ελληνικές τράπεζες.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο ρόλος του επιτρόπου θα ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες με τη σειρά τους θα ορίσουν το πρόσωπο που θα ασκεί τα καθήκοντα του επιτρόπου. Για παράδειγμα, μπορεί η PriceWaterhouse ή η Ernst & Young κλπ στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Φραγκφούρτη να αναλάβουν την επιτροπεία και αυτές με τη σειρά τους να αναθέσουν σε πρόσωπο της επιλογής τους, να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να ασκεί για λογαριασμό τους τα καθήκοντα του επιτρόπου.

Το δεύτερο σενάριο -που φαίνεται να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- είναι να γίνει μια διαγωνιστική διαδικασία, ανάλογη με αυτή που έγινε για την επιλογή της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε η επιλογή να γίνει μεταξύ έμπειρων τραπεζιτών οι οποίοι θα έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις θέσεις των επιτρόπων.

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Επίτροποι, Έλληνες ή ξένοι, εγκεκριμένοι από την τρόικα και όχι από την ελληνική Βουλή, θα κάνουν κουμάντο στις  ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών  θα πρέπει να εγκριθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο αποκτά νέα Διοίκηση και θα είναι πλέον ο βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών.

Το ΤΧΣ και οι Επίτροποι θα αποφασίζουν  σχεδόν τα πάντα!

-          Για τις μεγάλες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και τους κρατικούς Οργανισμούς.

-          Για τα δάνεια στα κόμματα.

-          Για τα δάνεια (ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ!) που έχουν δοθεί σε μεγαλομετόχους των τραπεζών, προσωπικά ή για τις επιχειρήσεις τους, για τα δάνεια σε υπαλλήλους,  διευθυντές και στελέχη, όπως επίσης και στις συζύγους τα παιδιά ή τα συγγενικά τους πρόσωπα. Ο ρυθμός των χορηγήσεων προς τις παραπάνω κατηγορίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.

-          Για τα έξοδα προώθησης και ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (Σ.Σ. Το θέμα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το «χάρτη» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αρκετά από τα οποία θα κλείσουν, για ευνόητους λόγους).

-          Για τις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα