Υπεγράφησαν σήμερα οι πρώτες συμβάσεις του προγράμματος Jessica

Υπεγράφησαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσία του Yπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη οι πρώτες συμβάσεις του προγράμματος Jessica για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης. Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

είναι η πρώτη τράπεζα που υπογράφει χρηματοδοτήσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μέσω Jessica για τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ. Παράλληλα έχουν εγκριθεί και εξετάζονται και άλλα έργα και σύντομα αναμένεται και η προώθηση νέων επενδύσεων.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Μετά από συστηματική προσπάθεια και δουλειά μηνών, το Πρόγραμμα Jessica, ένα πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε. Υπογράφονται σήμερα, οι συμβάσεις χρηματοδότησης από την Παγκρήτια Τράπεζα μέσω του Jessica, για τα τέσσερα πρώτα έργα Αστικής Ανάπτυξης στην Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα έργα είναι:

Η αποκατάσταση του κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Δήμου ΗρακλείουΗ ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, γραφείων και πάρκινγκ στη Χανιώπορτα ΗρακλείουΗ βελτίωση οδικού τμήματος επαρχιακής οδού στο ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η που θα εξυπηρετεί σημαντικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και θα το συνδέει με πάρκινγκΗ κατασκευή 5 ορόφων πάρκινγκ της Δημοτικής Επιχείρησης Κύδων στα Χανιά

Τα έργα αυτά μπαίνουν μπροστά.Και αποδεικνύουν πως οι κοινοτικοί πόροι, το ΕΣΠΑ και το Jessica, δεν είναι μόνον αριθμοί.Έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής μας, με το περιβάλλον και τις υποδομές. Και από την άλλη, μας βοηθούν να χρηματοδοτήσουμε έργα, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και δουλειές για τους ανέργους. Σήμερα, λοιπόν, έγινε η αρχή. Περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη και σε αυτό τον τομέα.

Με το πρόγραμμα JESSICA χρησιμοποιούμε ανακυκλούμενα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ ύψους 258 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα, όπου στη συνέχεια μέσω των τραπεζών κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια, έτσι ώστε να εκτελούνται έργα αστικής ανάπτυξης.

Έτσι υπολογίζουμε πως θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού έως και ενός δις ευρώ.

Ήδη άλλωστε έχουν υποβληθεί περισσότερα από 65 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκ. ευρώ, που αφορούν π.χ. την ανάπλαση κέντρων πόλεων, την κατασκευή πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, τις τουριστικές υποδομές, την αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α.

Έχουν εγκριθεί ή προεγκριθεί 35 έργα και θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και από τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Είμαστε επομένως ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από τη σημερινή εξέλιξη και αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τόσο στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, αλλά και στην Παγκρήτια Τράπεζα που φέρει την ευθύνη υλοποίησης των έργων.

Περιμένουμε και από τις άλλες τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε χρηματοδοτήσεις, ενώ συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και από ΣΔΙΤ.

Προχωράμε λοιπόν, και στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με νέες δράσεις που αφενός έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών και αφετέρου συντελούν στην αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που βιώνουμε.

Έτσι αντιμετωπίζουμε την ύφεση: με αξιοποίηση των Προγραμμάτων όπως είναι το Jessica, που παράγουν χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο, για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.»

Αναλυτικά, τα έργα που χρηματοδοτούνται είναι τα εξής:

Αποκατάσταση κτιρίου Βικελαίας Βιβλιοθήκης Δ. Ηρακλείου (ΑΧΤΑΡΙΚΑ), προϋπολογισμού 2,4 εκ ευρώ. Η Βικελαία Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε αισθητικά αναβαθμισμένους χώρους, ενώ παρέχει υπερσύγχρονες υποδομές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, αναδεικνύοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.Ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, γραφείων και υπόγειων χώρων στάθμευσης στην περιοχή ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑ Ηρακλείου, προϋπολογισμού 6,4 εκ ευρώ. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της ευρύτερης περιοχής, με παράλληλη αισθητική αναβάθμισή της, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.Βελτίωση οδικού τμήματος επαρχιακής οδού στo ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης από και προς το Ηράκλειο, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.Προσθήκη 5 ορόφων χώρων στάθμευσης Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ Χανίων, προϋπολογισμού 2,7 εκ ευρώ. Το έργο προβλέπεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στάθμευσης και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Το Ταμείο Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει 15 εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους ενώ συνολικά θα επενδυθούν τουλάχιστον 35 εκ. από τραπεζικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας τα ταμεία που έχουν συσταθεί υπό τραπεζική διαχείριση έχουν διαθέσιμους πόρους ύψους 258 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγκριθεί και προεγκριθεί 38 έργα, ενώ έχουν υποβληθεί περισσότερα από 65 έργα προϋπολογισμού άνω των 500 εκ ευρώ σε τομείς όπως:

Αστικές υποδομές (παρεμβάσεις αναζωογόνησης ιστορικών κέντρων πόλεωνΕπαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων εντός αστικού ιστούΒιομηχανικές εμπορικές εγκαταστάσεις (βιομηχανικά πάρκα μετεγκατάστασης οχλουσών δραστηριοτήτων από τον αστικό ιστό , εμπορικά κέντρα)Τουριστικές / πολιτιστικές υποδομές (κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χώρων και ξενοδοχείων)Ενέργεια (oδοφωτισμός πόλεων, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) Έργα ΣΔΙΤ (βιώσιμες μεταφορές, εκπαίδευση, διαχείριση απορριμμάτων) Υγεία (κατασκευή κέντρων αποκατάστασης)
Keywords
Τυχαία Θέματα