Ποιοι κινδυνεύουν από το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Στο τραπέζι της συνεδρίασης που διεξάγεται σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθεί, εκτός από το θέμα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας που αφορά άλλους τόσους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δουν την πόρτα της εξόδου τον Οκτώμβρη.

Οι «τυχεροί» που θα ενταχθούν σε αυτό το δεύτερο κύμα θα είναι κυρίως υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου

τομέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης.

Ειδικά για τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, ο υπουργός εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες, το μέλλον των οποίων αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την άρνηση των πρυτάνεων να δώσουν τα στοιχεία για τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί δέσμευση του υπουργείου Παιδείας.

Για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει τη δέσμευση, που έχει αναλάβει.

Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα