Τσίπρας: Κάνουν τους Ροβεσπιέρους αυτοί που υπέγραψαν τα μέτρα

Τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος είχαν ως αποτέλεσμα η πολιτική που ασκείται μέσω των μνημονίων, αλλά και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ.

«Το ΙΚΑ είναι

εγκαταλελειμμένο χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς σύγχρονα εργαλεία για να εξυπηρετήσει τον πολίτη και κάποιοι ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους όταν διαρκώς προχωρούν σε πολιτικές απαξίωσης με απολύσεις» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΙΚΑ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας που υποβαθμίζεται και απαξιώνεται, κυρίως μέσω της υποχρηματοδότησης αλλά και της υποστελέχωσής του. Από τους 9.000 υπαλλήλους που είχε το 2009 έμειναν περίπου οι μισοί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχώρησε σε 200 διαθεσιμότητες και σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων που είχαν πετύχει μάλιστα με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν συνυπογράψει και ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα που μας έχουν οδηγήσει σε κατάσταση λεηλασίας, σήμερα μας παριστάνουν τους Ροβεσπιέρους, τους επαναστάτες, σηκώνουν δήθεν το λάβαρο της επανάστασης και λένε, όχι νέα μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφασιλιστικό

Συνοπτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος:

- μεταφορά μετοχών των κερδοφόρων οργανισμών του δημοσίου σε ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

- θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων, συμπληρωματικών στην τριμερή χρηματοδότηση, για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι πόροι αυτοί δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είπε.

- άμεση ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δημοσίων μηχανισμών πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.

- περιφρούρηση και είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με πάταξη της ανασφάλιστης «μαύρης» εργασίας, της εισφοροαπαλλαγής και της εισφοροδιαφυγής, των χαριστικών ρυθμίσεων καθώς και απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία.

- ενίσχυση του ΙΚΑ και των ελεγκτικών μηχανισμών.

- αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του.

- ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και ακύρωση της μνημονιακής δέσμευσης για περαιτέρω μείωσή τους.

- «Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, σταδιακή αποκατάσταση τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από τους πιο αδύναμους, δηλαδή από την αύξηση της κατώτερης σύνταξης.
- άμεση αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ (Κέντρων εκτίμησης ποσοστών αναπηρίας).

- Ακύρωση της αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. «Δεν αντιμετωπίζεται το ασφαλιστικό πρόβλημα με διαρκείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε παραμέτρους όπως το όριο ηλικίας. Αντιθέτως, επιτείνεται η κοινωνική αναστάτωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

- επέκταση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης και σε ανασφάλιστους πολίτες.

- ακύρωση του αντισυνταγματικού, όπως ανέφερε, θεσμού της διαθεσιμότητας – απόλυσης και αποκατάσταση μεγάλων αδικιών, όσων δηλαδή απολύονται ή απολύθηκαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ με το αναγκαίο προσωπικό, πρώτα απ’ όλα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με όσους και όσες πέτυχαν στους διαγωνισμούς 8Κ και 9Κ του ΑΣΕΠ
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ακροατήριό του να υπερασπιστεί τον συνδικαλισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «πυλώνα της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

The post Τσίπρας: Κάνουν τους Ροβεσπιέρους αυτοί που υπέγραψαν τα μέτρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα