Το Δημόσιο νοικιάζει εργαζομένους

Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να απαλλαχθεί από τον πολυπληθή δημόσιο τομέα, νοικιάζοντας υπαλλήλους, προτιμώντας αυτή την μέθοδο από τον ΑΣΕΠ.

Αυτή την στιγμή εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, κυρίως στην Εθνική Τράπεζα, στον ΟΤΕ, στα ΕΛ.ΤΑ, στα νέα

Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και σε φορείς όπως το Enteprise Greece, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το Παραλιακό Μέτωπο.

Οι ενοικιάσεις εργαζομένων θα επεκταθούν και στον χώρο των τραπεζών.

Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου βοηθάει να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στα οικονομικά μεγέθη των χρηματοπιστωτικών φορέων, λόγω του ασφαλιστικού κόστους. Να σημειωθεί, πως δεν θα υπάρχει κόστος απόλυσης εργαζομένου στους μισθωμένους υπαλλήλους, καθώς η σύμβαση δημοσίου φορέα είναι με την εταιρεία και όχι με τον εργαζόμενο.

Οι νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου, θα είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και θα λαμβάνουν μισθό έως και 50% χαμηλότερο από τους υπόλοιπους συμβασιούχους.

Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, μέσω εταιρειών που αναλαμβάνουν καθαρισμούς, φυλάξεις ή τηλεφωνικά κέντρα, με την διαφορά ότι τώρα οι νέοι υπάλληλοι στελεχώνουν και οργανικές θέσεις.

Στόχος του κράτους είναι να δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας, δίχως να «παντρεύεται» τους υπαλλήλους.

Για την ακρίβεια, πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν πως: «Στόχος των προγραμμάτων είναι να εργάζονται στο Δημόσιο περί τις 20.000 ενοικιασμένοι εργαζόμενοι μέσα στο 2014. Όμως, δεν μπορεί κάθε τυχαία εταιρεία να δίνει εργαζομένους στο Δημόσιο. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες ως προς αυτό».

Η ενοικίαση εργαζομένων έχει τρομερή ανάπτυξη στην Ευρώπη την τελευταία εικοσαετία και στην χώρα μας νομιμοποιήθηκε με τον νόμο 2956/2001. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40 εταιρείες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τρίτους. Ο μισθός τος κυμαίνεται από 400 μέχρι 1.000 ευρώ (σε σημαντικές θέσεις).

Φαίνεται πως η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη, ότι ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πολύ μικρό δημόσιο τομέα, καθώς ιδιωτικές εταιρείες και τέτοιου είδους εργαζόμενοι ασκούν βασικές εργασίες στο Δημόσιο.

Η Αριστερά θεωρεί «δουλεμπορικές» τις ενοικιάσεις προσωπικού, πιστεύοντας πως οι εταιρείες ενοικιάζουν εργαζομένους σε μία λογική εργολαβίας, μη αποδίδοντας σε αυτούς τα χρήματα που αναλογούν για τον κόπο τους και λαμβάνοντας ουσιαστικά ρόλο «μεσάζοντα». Με αυτή την μέθοδο, ο εργαζόμενος δεν υπογράφει την σύμβαση του κλάδου του, γι’ αυτόν δεν ισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση που ισχύει για τους υπολοίπους, ούτε οι διατάξεις του κανονισμού εργασίας.

The post Το Δημόσιο νοικιάζει εργαζομένους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα