Της φυλακής τα σίδερα είναι (και) για τους… αστέρες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΗ

Με όλο τον καλό τον κόσμο και άλλους τόσους να βρίσκονται στα «προσεχώς» έχει γεμίσει η διαβόητη πτέρυγα των VIPS στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία έχει αποκτήσει, αν μη τι άλλο, μια κοσμοπολίτικη αίσθηση και λάμψη, καθώς έχει συγκεντρώσει –αν όχι όλη, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει– την αφρόκρεμα της κατ’ ευφημισμόν «υψηλής» κοινωνίας. Η λίστα, όχι αυτή της Λαγκάρντ που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό, αλλά των διάσημων κρατουμένων της πτέρυγας, είναι μεγάλη, αφού περιλαμβάνει από πολιτικούς, επιχειρηματίες και οικονομικούς

παράγοντες της χώρας, μέχρι και σχεδιαστές μόδας. Όλοι μαζί, σαν μια άλλη οικογένεια Κορλεόνε (που λέει ο λόγος), ενδυναμώνουν και αναπτύσσουν τις μεταξύ τους προσωπικές σχέσεις αυτές τις «αβάσταχτα» δύσκολες στιγμές, συμβάλλοντας τα μέγιστα για ένα ομαδικό πνεύμα συγκατοίκησης –αφού τα έφερε έτσι η ζωή– σε ένα κλίμα αγάπης, συμπαράστασης και κατανόησης που ακόμα κι εμείς οι κοινοί θνητοί του έξω κόσμου θα φθονούσαμε.

Ποια είναι η VIP πτέρυγα
Στην 6η πτέρυγα Κορυδαλλού, όπως είναι άλλωστε το πραγματικό της όνομα και όχι VIP πτέρυγα που την αναφέρουν αστειευόμενοι οι φύλακες και το προσωπικό της φυλακής, κρατούνται κυρίως κατηγορούμενοι για οικονομικής φύσεως εγκλήματα, στην οποία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πτέρυγες της φυλακής, επικρατεί μια χαρακτηριστική ηρεμία. Μπορεί, όπως λένε, να μην έχει κάποια ιδιαίτερη πολυτέλεια όπως όλοι θα νομίζαμε –δικαιολογημένα έχοντας στο μυαλό μας τη λέξη VIP–, αφού το κτήριο όπου στεγάζεται, όπως άλλωστε και όλη η φυλακή, είναι αρκετά παλιό και ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο, αλλά παραμένει πολύ πιο καθαρή και «άνετη» από τις υπόλοιπες πτέρυγες, ενώ υπάρχουν μόνο δύο κρατούμενοι ανά κελί σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή που πέντε ακόμα και έξι κρατούμενοι μοιράζονται παρόμοια κελιά, με τους «κοινούς» κρατούμενους να ασφυκτιούν. Στη VIP πτέρυγα, οι κρατούμενοι έχουν επίσης την ευκαιρία να παίζουν επιτραπέζια, να παρακολουθούν τηλεόραση, να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο καφενείο των φυλακών, να καθαρίζουν την εκκλησία, αλλά και να παραγγέλνουν απ’ έξω σουβλάκια, πίτσες και κινέζικο!

Ο Άκης και η παρέα του
Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στη νεότερη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας που παρουσιάζεται αυτός ο πρωτοφανής συνωστισμός «επώνυμων» κρατουμένων σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας. Με μεγάλα ονόματα να συνεχίζουν, όσο περνάει ο καιρός, να προστίθενται στο ρόστερ της «Dream Team» της 6ης πτέρυγας Κορυδαλλού. Την αυλαία είχε ανοίξει πριν από μερικούς μήνες ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ στη συνέχεια τον ακολούθησε και όλη η υπόλοιπη «παρέα» του σκανδάλου από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο γνωστός επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Αστέριος Οικονομίδης, ακόμα ένας επιχειρηματίας και ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, στενός συνέταιρος του πρώην υπουργού στο «κόλπο γκρόσο». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος εκτίει την ποινή του μόνος και ανενόχλητος στο «άγιο κελί», όπως το αποκαλούν, που είχε «φιλοξενήσει» κατά το παρελθόν την εξέχουσα προσωπικότητα του ηγούμενου Εφραίμ.

Ο Λαυρεντιάδης και οι άλλοι…
Τη VIP πτέρυγα, όμως, έχει πλαισιώσει και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος μάλιστα είναι και «συγκάτοικος» (όχι στην τρέλα), αφού είχε πρόσφατα περάσει και από την ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού, με τον σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, τον οποίο μπορεί κανείς να εντοπίσει συνήθως στο προαύλιο κάνοντας γυμναστική ή ηλιοθεραπεία, αλλά και τον Γιώργο Σαχπατζίδη, τον αποκαλούμενο και ως «Σάχη της Πιερίας». Τη «χαρούμενη» παρέα συμπληρώνουν ο Νίκος Δεσποτόπουλος, γνωστός για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αλλά και ο Σωτήρης Κρητικός για λαθρεμπόριο καυσίμων, ο οποίος μάλιστα λέγεται πως έχει αναλάβει «χρέη» συμπαραστάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επίσης, σε άλλα κελιά, μεταξύ των άλλων, ξεχωρίζουν οι Γιάννης Καρούζος, που συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας γιατί εκκρεμούσαν σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις 19 ετών συνολικά, αλλά και ο Κώστας Γιαννίκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Αlter.

Οι μεγάλες αποχωρήσεις
Πρόσφατα όμως από τις φυλακές αποχώρησε ο Μάκης Ψωμιάδης μαζί με τον γιο του Σταύρο, με του τελευταίου μάλιστα να γίνεται δεκτό το αίτημα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και εγγύηση 30.000 ευρώ. Ο Μάκης Ψωμιάδης, όμως, φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού πέρναγε ώρες στο γραφείο τους, διηγούμενος σπαρταριστές ιστορίες και πίνοντας ελληνικό καφέ από το καφενείο της φυλακής. Ως γνήσιο παπαδοπαίδι, είχε παραγγείλει από ανθοπωλείο λουλούδια αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τον στολισμό της εκκλησίας της φυλακής για τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου, στην οποία είχαν παραβρεθεί όλοι οι επώνυμοι κρατούμενοι της έκτης πτέρυγας!

Τα ρεβεγιόν και οι… σολομοί!
Κατά τα άλλα, στη VIP πτέρυγα όλα βαίνουν καλώς με τις ευλογίες μάλιστα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, ο οποίος έχει χοροστατήσει και σε θεία λειτουργία που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Κορυδαλλού παρουσία περίπου τριάντα κατηγορουμένων, ενώ τα βασιλικά γεύματα δίνουν και παίρνουν με τους «διάσημους» κρατούμενους να τρώνε συχνά πυκνά ως γεύμα σολομό! Τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει αρχιφύλακας της φυλακής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι πλούσιοι» δεν τρώνε από το συσσίτιο του Κορυδαλλού, επιβεβαιώνοντας μια ανείπωτη αλήθεια, πως δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα και στις φυλακές η ζωή είναι δύο ταχυτήτων. Αλλά και το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τη «σκληρή» καθημερινότητα των κρατουμένων, καθώς οι διασημότητες της φυλακής έφαγαν αρνάκι, ενώ για γλυκό τούς προσφέρθηκε και προφιτερόλ. Φυσικά, δεν έλειπαν και τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μια πολυτέλεια που μάλλον δεν είχαν πολλοί από τους νομοταγείς συμπολίτες μας τα φετινά Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα