Θέλουν στρατό με ελάχιστο προσωπικό

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Στο στόχαστρο των δανειστών και του ιερατείου των Βρυξελλών έχουν μπει και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα, αφού μετά το 2009 οι κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει στους γραφειοκράτες της τρόικας όχι μόνο να έχουν άποψη για την εθνική μας άμυνα και τους εξοπλισμούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αλλά να έχουν βρει και τον «τρόπο» να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Η Κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρεται στη «συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας στη δημοσιονομική προσαρμογή», όπου υπάρχει λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών

κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την περίοδο 2009-2016. Παράλληλα, σημειώνεται ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό.

Το σχέδιο που προωθεί η τρόικα είναι η δημιουργία ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατού, με δύναμη οροφής τις 25.000 στρατιωτικό προσωπικό. Είναι προφανές ότι αυτή η στρατιωτική δύναμη δεν καλύπτει τις εθνικές μας ανάγκες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Μήπως, όμως, είναι αυτός ο στόχος; Η Ελλάδα να είναι μια χώρα καταχρεωμένη και ανίσχυρη στρατιωτικά και, συνεπώς, να μην μπορεί να διαφυλάξει την εθνική της ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, άρα να είναι ενδοτική στις επεκτατικές αξιώσεις των γειτόνων της;

Επιβάλλεται οι ελληνικές δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τυχόν σχέσεις των εκπροσώπων της τρόικας με το εγχώριο και διεθνές κύκλωμα των εμπόρων όπλων και τον συσχετισμό τους με τις γεωπολιτικές, στρατιωτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.

Σοβαρά προβλήματα
Με τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, που ίσως και να αγγίζουν την επιχειρησιακή επάρκεια των Ε.Δ. Τα λειτουργικά έξοδα του στρατεύματος έχουν περιοριστεί στα 2,5 δισ. ευρώ, από 8-10 δισ. ευρώ την εξαετία 2000-2006. Επίσης, με απαίτηση της τρόικας, η μείωση του αριθμού των μόνιμων στελεχών θα είναι πολύ μεγάλη. Για φέτος, ο αριθμός των εισακτέων μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ η μείωση μέχρι το 2015 θα φτάσει το 50%! Δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ κονδύλι για αγορά νέων και αναγκαίων οπλικών συστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η επιχειρησιακή επάρκεια του στρατεύματος. Και η σχετική δαπάνη για την προμήθεια ανταλλακτικών, για τη συντήρηση των υπαρχόντων κρίσιμων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία, είναι ανεπαρκής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η διαθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών είναι κάτω και από το 60%!

Ενώ αυτή η κακή κατάσταση διατρέχει τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε διάφορα ΜΜΕ και κυρίως στο Διαδίκτυο, αναπτύσσεται ένας προβληματισμός και εγείρονται διάφορα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, «εδώ ο λαός πεινάει, τι τον θέλουμε τον Στρατό; Να καταργήσουμε και τη στρατιωτική θητεία για να μην ταλαιπωρούνται άδικα τα παιδιά μας». Να το συζητήσουμε, να μετέχουμε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον προβληματισμό, να γίνει μια δημόσια συζήτηση, μαζί όμως με τις πιθανές συνέπειες, είτε από τη διάλυση ή την απαξίωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Να συζητήσουμε, δηλαδή, πώς διασφαλίζεις την εδαφική κυριαρχία της χώρας, την ασφάλεια και την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών, την υπεράσπιση ζωτικών εθνικών συμφερόντων. Γιατί όλα αυτά, αν τα θέλουμε, κοστίζουν.
Μήπως, θα πρέπει να δούμε τις δαπάνες για την Άμυνα ως επένδυση στη διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των Ελλήνων; Και μάλιστα σε μια εποχή, όπου υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες γύρω από κρίσιμα εθνικά συμφέροντα, όπως η θέσπιση και η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Ή η αντιμετώπιση του αλβανικού εθνικισμού και της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας; Ή, ακόμη, της αντιμετώπισης υπαρκτών κινδύνων και απειλών, δεδομένου ότι η περιοχή μας, δηλαδή τα Βαλκάνια, η Αν. Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, διανύουν περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και ένοπλων συγκρούσεων; Να απαντήσουμε πρώτα σε αυτά τα ερωτήματα και μετά να αποφασίσουμε αν χρειαζόμαστε τον Στρατό, ή τι Στρατό χρειαζόμαστε!

Πένονται οι στρατιωτικοί

Στρατός δεν είναι τα άψυχα οπλικά συστήματα. Είναι, κυρίως, το έμψυχο δυναμικό, οι στρατιωτικοί που δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια πατριωτική προσφορά που δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε από την πολιτεία.
Οι συνεχείς δραστικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες στρατιωτικούς στα πρόθυρα της πενίας και στην απαξίωση του λειτουργήματος του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Α/ΓΕΕΘΑ, λαμβάνει 1.875 ευρώ τον μήνα, έναντι 7.500 ευρώ των βουλευτών! Σε ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των στρατιωτικών (ΣΥΣΜΕΔ) αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Την τετραετία 2009-2012 είδαμε τα εισοδήματά μας να υφίστανται απώλειες από 52,5% (ΕΠΟΠ στρατιώτης) έως 79,7% (Α/ΓΕΕΘΑ) και συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά μας δικαιώματα να αλλάζουν προς το δυσμενέστερο».
Συνεπώς, αναδύεται περίπου εύλογο το ερώτημα: Ένας πενόμενος αξιωματικός διαθέτει, άραγε, ηθικό και πατριωτικό φρόνημα; Ναι, υποστηρίζω εγώ, αλλά πόσοι συμφωνούν μαζί μου;

«Ενέσεις» ηθικού από Παναγιωτόπουλο
Σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους στρατιώτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, ο ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλος, επισκέφτηκε στρατιωτικά φυλάκια σε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και το Καστελόριζο, τη νήσο Στρογγύλη και το Επιτηρητικό Φυλάκιο στη νήσο Ρω, όπου και παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη της «Κυράς της Ρω» και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της.
Σε δηλώσεις του ο Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα εξής: «Η ελληνική σημαία που κρατούσε ψηλά στον ιστό και φρόντιζε να είναι εκεί “η Κυρά της Ρω” πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να φροντίσουμε να μην υποσταλεί ποτέ. Μπορούμε όλοι να σταθούμε όρθιοι. Να περάσουμε τις συμπληγάδες της κρίσης και να τραβήξουμε μπροστά. Αυτό το μήνυμα, πριν από όλα και πάνω από όλα, μας το δίνουν τα παιδιά του λαού που βρίσκονται εδώ, οι μεθοριακοί φύλακές μας, οι ακρίτες μας».Η επίσκεψη του υπουργού στο Καστελόριζο έχει ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα, διότι η Τουρκία διατείνεται ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει ακόμη ότι το σύμπλεγμα των 13 νησίδων της περιοχής του Καστελόριζου διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και δική τους υφαλοκρηπίδα!
Αν, όμως, γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη, τότε το Καστελόριζο αποκόπτεται από τον εθνικό κορμό και το επόμενο βήμα θα είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του. Και το σημαντικότερο, αν γίνει δεκτό ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο, έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Δηλαδή, η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Γι’ αυτό η Άγκυρα αρνείται να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Συνεπώς, είναι μείζον εθνικό θέμα το Καστελόριζο, γι’ αυτό και η ελληνική διπλωματία, πολιτική και στρατιωτική, πολύ σωστά, προσπαθεί να το θωρακίσει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Βόμβες στο… παρασκήνιο

• Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα «απόρρητα» κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών μοίρασαν σε ημετέρους και ΜΚΟ, κατά τη διετία 2009-2011, ο Γ. Παπανδρέου και ο «κηπουρός» του Δ. Δρούτσας (αν. υπουργός Εξωτερικών) νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, σημειώθηκε μια αδικαιολόγητη αύξηση στα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια». Εκείνη τη χρονιά, που επιβλήθηκε το μνημόνιο και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προβλέπονταν δαπάνες 18 εκατ. ευρώ και, τελικά, δόθηκαν 56,073 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, ζήτησε τη συμμετοχή εισαγγελέα στην ειδική επιτροπή που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας…
• Ένας πεφωτισμένος ιεράρχης θα είναι ο νέος πνευματικός ηγέτης των Ορθόδοξων Χριστιανών της Συρίας. Τα θερμά του συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχές του για επιτυχία στην υψηλή αποστολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριότατο Πατριάρχη Αντιοχείας, κ.κ. Ιωάννη Ι΄.
• Ενεργοποίησε την «ξεχασμένη» στρατιωτική διπλωματία ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος. Είναι σημαντικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει παρουσία σε διεθνείς συναντήσεις και να επισκέπτεται πρωτεύουσες κρατών, όπως την Ντόχα του Κατάρ, με στόχο την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων. Και είναι θετικό που συνεργείο της Τηλεοπτικής Υπηρεσίας Στρατού (ΤΥΣ) ακολουθεί «κατά πόδας» τον υπουργό, αφού πρέπει να καταγράφεται και η παρουσία του και οι δηλώσεις του.
• Πολύ καλές είναι οι αξιολογήσεις που γίνονται στο «πολυδιαφημισμένο» υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (το υποβρύχιο που κάποτε «έγερνε» και καθυστέρησε η παραλαβή του για πέντε χρόνια). Πρόσφατα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, επισκέφτηκε το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και παρακολούθησε την άσκηση «Περισκόπιο 19/12», κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκε διπλή βολή τορπίλης κατά στόχων επιφανείας. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έγραψε στο twitter για τις εντυπώσεις του: «Παρακολούθησα σήμερα με τον Α/ΓΕΝ επιτυχή βολή τορπιλών από το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Το καλύτερο Υ/Β στον κόσμο με ένα εξαιρετικό πλήρωμα. Μπράβο».
• «Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές της και αυτό το επιδιώκουμε όχι μόνο για τα προφανή οικονομικά οφέλη που έχει, αλλά και γιατί είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι συμφωνίες είναι που ενισχύουν την ειρήνη και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε σε συνομιλίες με όλους τους γείτονές μας» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, στην ερώτηση του Χρ. Καπούτση «εάν προχωρούν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ» κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Keywords
στρατος, αβραμοπουλος, τροικα, αμιγώς, ελλαδα, μμε, εκκρεμότητες, αοζ, προσφορες, συσμεδ, εποπ, μνήμη, αιγαιο, κυπρος, αιγυπτος, οηε, μκο, παπανδρεου, δημητρης δρουτσας, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, συμμετοχή, γεεθα, γεν, twitter, λιβυη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, νεος παπας, αποτελεσματα, μνήμη, βημα, γεεθα, εθνικη, ευχες, ηγετης, θεμα, θητεια, μκο, μμε, μνημειο, νησι, νησια, οηε, σχολες, αγκυρα, αγορα, αυξηση, αμυνα, αμιγώς, βαλκανια, γεν, γινει, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, διαδικτυο, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκκρεμότητες, ελευθερια, εμψυχο, ενημερωση, εξοδα, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ζωνη, θετικο, ηθικο, καστελοριζο, καταρ, λογο, μειζον, μειωση, παιδια, πλοια, πολιτεια, προβληματα, συζητηση, συζητησουμε, συντηρηση, συγχαρητηρια, συμμετοχή, στρατιωτικες σχολες, σχεδιο, τουρκια, υψηλη, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, εθνικο, φυλακες, χωρα, μεσογειος, μπροστα, σημαια
Τυχαία Θέματα