Χαμογελά ο Καβαλιέρε

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Η 24η Φεβρουαρίου θα είναι –εκτός απροόπτου– η ημερομηνία των εκλογών στην Ιταλία, με τον Μάριο Μόντι να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «ναι» στην πρόταση να τεθεί επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων του κέντρου.
Ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εκτιμά, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της προεδρίας, ότι η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών για την 24η Φεβρουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες. Η συνάντηση του Μάριο Μόντι με τους επικεφαλής των δυνάμεων του κέντρου στο Παλάτσο Κίτζι προϊδεάζει για τις τελικές αποφάσεις

του καθηγητή. Ουσιαστικά, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο άναψε το πράσινο φως στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 24 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κυρηνάλιο Μέγαρο κατόπιν συνάντησης του Προέδρου με την υπουργό Εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναγνώρισε» την εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών ότι η 24η Φεβρουαρίου (την οποία ζητούσε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι) είναι η καλύτερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες. Οι προεκλογικές μανούβρες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων εμπόδιζαν την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών που «πηγαινοερχόταν» μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η ανακοίνωση της ιταλικής Προεδρίας είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι οι εκλογές «κλειδώνουν» για τις 24 Φεβρουαρίου.
Τέλος οι αμφιβολίες Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως «κλειδώνει» και το μέλλον του Μάριο Μόντι, μετά τη συνάντηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc, τον πρόεδρο της Ferrari και επικεφαλής του κινήματος Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura), Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο. «Για το μέλλον του Μόντι δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες» αναφέρει η «Huffington Post Italia» σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης και αναλύοντας τη βεβαιότητα για τις προθέσεις του Μόντι με την οποία αποχώρησαν από το Παλάτσο Κίτζι οι κεντρώοι του Πιερφερντινάντο Καζίνι. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνάντηση καταδεικνύει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός εξετάζει να προσφέρει τη στήριξή του στις δυνάμεις του κέντρου. «Ο Μόντι έχει αποφασίσει. Το μέλλον του είναι για το καλό της χώρας, αλλά αναμένει για να ανακοινώσει τις προθέσεις του μετά τη λήξη της θητείας και τη διάλυση της Βουλής» δήλωσε ο ίδιος ο Καζίνι μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την «Corriere della Sera». «Ο Μόντι θα λύσει τη σιωπή του πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο υπουργός για τη Διεθνή Συνεργασία Αντρέα Ρικάρντι, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση στο Παλάτσο Κίτζι. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, Σάββατο, και θα ακολουθήσει η αναμενόμενη παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της μπερλουσκονικής Δεξιάς ο Καβαλιέρε «πανηγυρίζει» για τη δημοσκοπική άνοδο. Μπορεί ο Ρομπέρτο Μπενίνι να αναφωνεί «Θεέ μου, βοήθησέ μας» και Ευρωπαίοι ηγέτες, αγορές και επενδυτές να νιώθουν ρίγη μπροστά στην επάνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως, οι δημοσκοπήσεις κρύβουν μία έκπληξη, καταγράφοντας άνοδο για τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) μετά την επιστροφή του Καβαλιέρε στην πρώτη γραμμή. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι διατηρεί τις δυνάμεις του, πέφτουν τα ποσοστά του Κινήματος 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο, ενώ η Κεντροδεξιά ανεβαίνει μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκε στη δημοφιλή εκπομπή «Ballarò» του Rai Tre.

Επανεξετάζεται το πλαίσιο της οπλοκατοχής
Η τραγωδία στο Νιουτάουν άνοιξε ένα σημαντικό και διχαστικό για την αμερικανική κοινωνία θέμα, την οπλοκατοχή. Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της βίας από τη σχεδόν ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των όπλων. Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι ο έλεγχος χρειάζεται «συμβιβασμό και κουράγιο» και αφού επισήμανε ότι από τα λόγια πρέπει «να περάσουμε στις πράξεις», όρισε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν επικεφαλής της προσπάθειας της κυβέρνησης να διατυπώσει με αρμόδιους φορείς προτάσεις μέχρι τον επόμενο μήνα. Όπως εξήγησε, θα προωθήσει νομοθετικά τις προτάσεις που θα υπάρξουν χωρίς καθυστέρηση. «Το θέμα ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μη γίνεται τίποτα» επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «το θέμα ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε πράξη βίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε σταθερά να μειώσουμε τη βία». Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο ότι πρέπει να κλείσει το παραθυράκι αγοράς όπλων από εκθέσεις όπου ακόμα και βαριά όπλα μπορεί να πωληθούν χωρίς να υπάρχουν άδειες. «Δεν θα πρέπει να είναι εύκολο να παίρνουν οι άνθρωποι στα χέρια τους όπλα» είπε. Η απαγόρευση της πώλησης επιθετικών όπλων (ενός τύπου που χρησιμοποίησε και ο δράστης του μακελειού στο Νιουτάουν) είχε εκπνεύσει το 2004 και τώρα ο Ομπάμα θέλει την επαναφορά της σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους για την αγορά όπλων και γεμιστήρων. Οι διαστάσεις της τραγωδίας, πάντως, έχουν κινητοποιήσει ακόμα και την πανίσχυρη ένωση κατόχων όπλων NRA, η οποία υπόσχεται πλέον να βοηθήσει με «ουσιώδεις προτάσεις, ώστε να μη συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία». Παρά τα όσα ακούστηκαν ως ιδέες τις τελευταίες ημέρες –έφτασαν ακόμη και στην πρόταση να δοθούν όπλα στους δασκάλους– ο Ομπάμα επιμένει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι δεν είναι η μόνη λύση και θα προτιμούσε μια ευρύτερη λύση.

Προειδοποίηση από Πούτιν
Αιχμές κατά των ΗΠΑ άφησε ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέροντας ότι ο επονομαζόμενος «νόμος Μαγκνίτσκι», που επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «δηλητηριάζει» τις διμερείς σχέσεις.
«Είναι πολύ κακό. Ασφαλώς δηλητηριάζει τις σχέσεις μας» είπε στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Ο «νόμος Μαγκνίτσκι» απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ και προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στον θάνατο στη φυλακή, το 2009 στη Μόσχα, του Ρώσου νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ο νόμος που έχει εγκριθεί σε πρώτη φάση από το ρωσικό κοινοβούλιο ως «απάντηση» για τον νόμο Μαγκνίτσκι είναι «κατάλληλος». Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, Αμερικανοί δεν θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία. Όπως είπε, σε περιπτώσεις καταγγελιών κακομεταχείρισης παιδιών που είχαν υιοθετηθεί από οικογένειες στις ΗΠΑ, οι Αρχές δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε εκπροσώπους των ρωσικών αρχών.
Εξάλλου, διέψευσε ότι έχει προβλήματα υγείας, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες φημολογίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτικών του αντιπάλων. «Βοηθάει μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των Αρχών» είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει «αυταρχικό σύστημα» στη Ρωσία και τόνισε ότι: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό αυτόν. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η απόφασή μου να εγκαταλείψω τη θέση μου ύστερα από δύο θητείες. Εάν σκεφτόμουν ότι έπρεπε να επιλέξω τον δρόμο του αυταρχισμού, θα είχα αλλάξει το Σύνταγμα, είναι εύκολο να το κάνω» είπε.
Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της ρωσικής οικονομίας. «Τα αποτελέσματα είναι καλά» είπε, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση κατά 3,7% στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, με ύφεση στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας».
Ακόμη, προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου δεν θα έλθει πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, γιατί «έτσι λειτουργεί ο ήλιος μας». «Γνωρίζω ότι το τέλος του κόσμου θα έλθει σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής του ήλιου μας», είπε.

ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ: Κόντρα Ε.Ε. – Ισραήλ
Την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκει απέναντί του το Ισραήλ που επιμένει στην εποικιστική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, με αφορμή τα σχέδια για ανέγερση χιλιάδων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καταδίκασε απερίφραστα την «άνευ προηγουμένου» εποικιστική πολιτική του Ισραήλ. Τη στάση του Ισραήλ επικρίνουν τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας –πλην των ΗΠΑ–, αλλά η κυβέρνηση Νετανιάχου δείχνει να αγνοεί τις επισημάνσεις, ανακοινώνοντας την ανέγερση άλλων 523 κατοικιών στο Γκους Ετζιόν. «Το σχέδιο ανέγερσης 2.610 κατοικιών στο Γκιβάτ Χαματός (στην ανατολική Ιερουσαλήμ) είναι ιδιαίτερα προβληματικό και έρχεται να προστεθεί στην ανέγερση 1.500 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο» στην ίδια περιοχή, τόνισε η Κάθριν Άστον, δηλώνοντας «κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτές τις άνευ προηγουμένου επεκτάσεις των οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε η Κάθριν Άστον, είναι αντίθετη στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τα σχέδια εποικισμού «θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων της κρίσης και την πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους, βιώσιμου και όμορου, με την Ιερουσαλήμ μελλοντική κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών» υπογράμμισε η ίδια. Η κ. Άστον καλεί και τις δύο πλευρές να βγουν από το αδιέξοδο και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, «χωρίς προϋποθέσεις», ώστε να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση του Μεσανατολικού. Έντονα αντιδρούν και οι Παλαιστίνιοι. «Οι έποικοι και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν» τόνισε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, διαμηνύοντας ότι το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ που δόθηκε στους Παλαιστινίους τούς επιτρέπει να προχωρήσουν σε προσφυγές ενώπιον διεθνών δικαστηρίων.

Οι Λατινοαμερικάνοι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι
Τους Λατινοαμερικάνους αναδεικνύουν ως τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους τα συμπεράσματα έρευνας, που διεξήχθη σε 148 χώρες το 2011. Οι Έλληνες βρίσκονται στην 110η θέση των πιο ευτυχισμένων. Οι κάτοικοι του Παναμά και της Παραγουάης βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, της Αρμενίας και του Ιράκ που βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων. Αναλυτικότερα, οι πέντε πιο ευτυχισμένες χώρες μετά τον Παναμά και την Παραγουάη, που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, είναι το Ελ Σαλβαδόρ, η Βενεζουέλα, το Τρινιδάδ και το Τομπάγο, η Ταϊλάνδη και η Γουατεμάλα. Αντίθετα, οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες μετά τη Σιγκαπούρη, την Αρμενία και το Ιράκ είναι η Γεωργία, η Υεμένη, η Σερβία, η Λευκορωσία και η Λιθουανία. Η έρευνα «μέτρησε» τα θετικά συναισθήματα που νιώθουν οι κάτοικοι 148 χωρών μέσα από πέντε ερωτήσεις. Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι εάν οι άνθρωποι έχουν βιώσει μεγάλη ευτυχία μια ημέρα πριν από την έρευνα, εάν αισθάνονται ότι είναι σεβαστοί, ξεκούραστοι, αν έχουν γελάσει ή χαμογελάσει πολύ και αν έκαναν ή έμαθαν κάτι ενδιαφέρον. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες σε παγκόσμιο επίπεδο απάντησαν θετικά στις πέντε ερωτήσεις, γεγονός που αντανακλά μια σχετικά αισιόδοξη ματιά του κόσμου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 85% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο αισθάνεται ότι αντιμετωπίζεται με σεβασμό όλη την ημέρα, το 72% χαμογελάει και γελάει πολύ, το 73% αισθάνεται μεγάλη ευτυχία μέσα στην ημέρα και το 72% αισθάνεται καλά και ξεκούραστα. Ωστόσο, μόλις το 43% είπε ότι έκανε ή έμαθε κάτι ενδιαφέρον την προηγούμενη ημέρα της έρευνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν γενικά θετικά συναισθήματα. Τα δεδομένα αυτά είναι σίγουρο ότι θα εκπλήξουν τους αναλυτές που συνδέουν την ευτυχία με τους παραδοσιακούς οικονομικούς δείκτες. Κι όμως, οι κάτοικοι του Παναμά, χώρα που κατατάσσεται στην 90ή θέση στον κόσμο σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλώνουν ότι βιώνουν πολλά θετικά συναισθήματα. Αντίθετα, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι οι τελευταίοι στη λίστα των ευτυχισμένων ανθρώπων.

Keywords
corriere della sera, τελος του κοσμου, huffington post, φως, εκλογες, ferrari, italia, huffington, βουλη, προυπολογισμος, δημοσκοπηση, rai, σημαίνει, λύση, ηπα, ρωσία, συνταγμα, αεπ, οηε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ημερομήνια, μια ημερα, χωρες, ρωσία, αεπ, βημα, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, ιρακ, ισραηλ, ιταλια, κοντρα, οηε, πλαισιο, τηλεοραση, υεμενη, υφεση, φως, αγορα, αυξηση, αννα, αμφιβολιες, αρμενια, αφορμη, βενεζουελα, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινεται, γουατεμαλα, διαστημα, δειχνει, δυτικη οχθη, δυτικη, δοθηκε, ευκολο, ευτυχια, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, επρεπε, ερευνα, ερχεται, εσωτερικων, ζωης, ιδεες, ιδια, ηλιος, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λύση, λιθουανια, ληξη, λογια, ματια, μοσχα, μαρια, νομοι, ο ηλιος, οπλοκατοχη, ουσιαστικα, οχθη, παιδια, πεμπτη, πουτιν, προβληματα, ριγη, σαββατο, σερβια, σιγουρο, συγκεκριμενα, σιγκαπουρη, σιωπη, σχεδια, σχεδιο, φυλακη, αγορες, ενωση, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, νομικου, rai, σημαίνει, θεσεις, θετικα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα