Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης: Θαύματα και επικίνδυνες θεραπείες

Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Το θαύμα είναι ένα γεγονός που προκαλεί θαυμασμό και κατάπληξη, που δεν υπάγεται σε κανόνες που έχουν γενική εφαρμογή. Θαύμα χαρακτηρίζεται κάθε συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί ανεξήγητο με τα καθιερωμένα, επιστημονικά αποδεκτά κριτήρια. Κατ’ επέκταση με τη λέξη «θαύμα» μπορούμε επίσης να αναφερθούμε σε ένα εξαιρετικά απίθανο, αλλά θετικό γεγονός, όπως είναι η επιβίωση από μια φυσική καταστροφή. Η θρησκεία μας, αλλά και όλες σχεδόν οι θρησκείες, αναγνωρίζουν και περιγράφουν θαύματα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται

για εξαιρετικά σπάνιο γεγονός και επομένως είναι αυτονόητο ότι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να βασίζεται κάποιος σε αυτό για την επίλυση ενός δυσεπίλυτου προβλήματος. Εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι πρακτικά άλυτο και σχετίζεται με την επιβίωση, τότε το άτομο ή η ομάδα είναι πολύ πιο επιρρεπής στην αναμονή του θαύματος της σωτηρίας.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα από τη σχετικά πρόσφατη ελληνική πραγματικότητα.

Τη δεκαετία του ’70 ο καρκίνος ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ανίκητος. Σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, η θνητότητα από τη νόσο ήταν τόσο υψηλή που οι πάσχοντες θεωρούνταν ασθενείς χωρίς ελπίδα επιβίωσης. Εκείνη την εποχή διάφοροι επιτήδειοι υπόσχονταν στους απελπισμένους εναλλακτικές «θεραπείες». Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το νερό του Καματερού! Ο Καματερός ήταν ένας δικηγόρος ο οποίος υποστήριζε ότι σε μια πηγή της Κω ανακάλυψε ένα ραδιενεργό υλικό που θεραπεύει τον καρκίνο!

Αρχισε ακολούθως να μοιράζει στους πάσχοντες νερό που περιείχε το θαυματουργό υλικό. Το νέο διαδόθηκε ταχύτατα σε όλη τη χώρα. Η ζήτηση ήταν πρωτοφανής. Εφτασε στο σημείο ο «θεραπευτής» να μοιράζει το θαυματουργό νερό με βυτιοφόρο και ο απελπισμένος κόσμος συνωστιζόταν για να εξασφαλίσει μια ποσότητα του νέου «φαρμάκου». Πάρα πολλοί εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ιατρική παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή… Είχα ακούσει μια περίπτωση, από το περιβάλλον μου, ενός πενηντάχρονου ασθενούς που έπασχε από λέμφωμα, ένα είδος αιματολογικού καρκίνου. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν εγκατέλειψε τη θεραπεία του και άρχισε να πίνει σε μεγάλες ποσότητες το νερό του Καματερού. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει έναν μήνα μετά. Βέβαια η απάτη αποκαλύφθηκε γρήγορα και ο Καματερός συνελήφθη.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Στις ημέρες μας, σε πολιτικό επίπεδο, παρακολουθούμε δυστυχώς ανάλογα φαινόμενα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής κρίσης αλλά και της πρωτόγνωρης αντοχής και προσπάθειας, στην Ελλάδα που μετά από τέσσερα εφιαλτικά χρόνια κοιτάζει από το βάθος του πηγαδιού και πάλι ψηλά, αρχίζοντας την επίπονη αναρρίχηση, η αντιπολίτευση ακολουθεί μια συνταγή από τα παλιά…. Συνεχίζει να μιλάει για «σκίσιμο του μνημονίου έξω από τη Βουλή, ακύρωση της δανειακής σύμβασης, δανεισμό από φίλιες χώρες, εσωτερικό δανεισμό, κρατικοποίηση τραπεζών» και άλλα ανεδαφικά. Παράλληλα, δαιμονοποιεί και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις ηγεσίες τους, πολλές φορές κατά τρόπο επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για να γίνει, όμως, αυτό που προτείνει η αντιπολίτευση θα πρέπει να προσδοκά είτε σε θαύμα είτε σε ένα άλλο μαγικό φάρμακο και μια συνταγή που θα θεραπεύσει την πάσχουσα οικονομία μας χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς ρύθμιση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους μας, χωρίς θυσίες, χωρίς αντιδράσεις από τους δανειστές και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση…

Αλλά αν μεν προσδοκούν σε θαύμα, αυτό είναι πολύ παρακινδυνευμένο αφού, όπως γράψαμε στην αρχή, τα θαύματα είναι εξαιρετικά σπάνια για να βασίζεται κάποιος σε αυτά.

Το ίδιο επικίνδυνα είναι, όμως, το σκίσιμο του μνημονίου και η μονομερής διαγραφή του χρέους. Γιατί μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε οικονομικό θάνατο την πατρίδα μας, όπως το νερό του Καματερού. Ο επίπονος αλλά σίγουρος δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι αυτός που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση. Και ο δρόμος αυτός άρχισε εμφανώς να οδηγεί στην ανάκαμψη.

Και οι «βάρβαροι» άρχισαν να φεύγουν…

The post Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης: Θαύματα και επικίνδυνες θεραπείες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα