Τα πρωτοφανή επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Θλίψη, απογοήτευση και έντονο προβληματισμό θα πρέπει να αισθανθήκαμε όλοι όσοι ζήσαμε «από μέσα» τα πρωτοφανή επεισόδια που έγιναν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Είναι θλιβερό το θέαμα διαδηλωτές-εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να γελοιοποιούν τα μέτρα ασφαλείας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, αφού είχαν προηγηθεί οι «μπουκαδόροι» απόστρατοι. Επίσης, ηχηρή ήταν η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, καθώς ο ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλος, απουσίαζε και είχε αναλάβει να συζητήσει

με τους εργαζομένους ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, που είναι αναρμόδιος. Η άποψη του Α/ΓΕΕΘΑ, την οποία αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνοντας και τις πολιτικές ευθύνες, ήταν πρώτα να αποχωρήσουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι από τον χώρο του ΥΠΕΘΑ και μετά το προεδρείο τους να γίνει δεκτό από τον αρμόδιο ΥΦΕΘΑ, Δ. Ελευσινιώτη. Την πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ απέρριψαν οι εργαζόμενοι.
Όμως, ποια ήταν η αιτία για αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας; Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Ο πολλά υποσχόμενος Αραβολιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, τον οποίο είχε ανακαλύψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου με ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλο, ως σωτήρα των Ναυπηγείων, έχει εξαφανιστεί και, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, μαζί με το ΤΑΜΕΙΟ των Ναυπηγείων.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για παραγγελία πλοίων και υποβρυχίων του Π.Ν., προκειμένου να παραμείνουν τα Ναυπηγεία ανοιχτά και οι 1.300 εργαζόμενοι να έχουν δουλειά. Με το ποσό αυτό η κατασκευάστρια ΓΕΡΜΑΝΙΚΉ εταιρεία ΘΥΣΕΝ, προηγούμενη ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είχε αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια και να εκσυγχρονίσει τρεις φρεγάτες. Από αυτή την παραγγελία, ναυπήγησε μόνο το γνωστό για τα προβλήματα υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και τα υπόλοιπα… αναζητούνται, ενώ οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο απλήρωτοι και εμπαίζονται, είτε από τον καινούργιο επιχειρηματία, είτε από τους αρμόδιους υπουργούς.
Πιθανόν να βρισκόμαστε στην αφετηρία πολύ σοβαρών κοινωνικών εντάσεων με απρόβλεπτες, προς το παρόν τουλάχιστον, κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα