Ο αρχιτέκτονας που «σημάδεψε» την Αθήνα

Επιμέλεια: Αβέρκιος Λουδάρος [email protected]

Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση αρχιτεκτονικής «Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα» στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Εμμανουήλ Βουρέκας (1907-1993) γεννήθηκε στο Φάληρο και σπούδασε αρχιτεκτονική στη Δρέσδη. Επιστρέφοντας διαμόρφωσε από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του μια πολύ προσωπική αστική αρχιτεκτονική έκφραση, την οποία καθιέρωσε στα μεταπολεμικά χρόνια.
Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο τμήμα του έργου του (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτήρια γραφείων, δημόσια κτήρια, τράπεζες,

ξενοδοχεία κ.ά.), όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο καθώς και στα αρχεία των συνεργατών του.
Στους στενούς του συνεργάτες περιλαμβάνονται πολλοί σημαντικοί Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, όπως οι Ρένος Κουτσούρης, Προκόπης Βασιλειάδης, Περικλής Σακελλάριος, Σπύρος Στάικος, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Αντώνης Γεωργιάδης, Βασίλης Γρηγοριάδης και Ιωάννης Βικέλας. Πολλά από τα έργα του, όπως το ξενοδοχείο Athens Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, στο Καβούρι και στη Βουλιαγμένη, αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

ΘΕΑΤΡΟ: Με «Πρώτη ύλη» στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, 16 χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη συμπρωτεύουσα. Η επάνοδος γίνεται με το έργο «Πρώτη ύλη, το οποίο θα παρουσιαστεί σε οκτώ παραστάσεις, στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αποθήκη 15 του Λιμανιού, στις 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2012, με ώρα έναρξης στις 21:00 το βράδυ. Η «Πρώτη ύλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τα εισιτήρια των παραστάσεων να εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ και τις ενθουσιώδεις κριτικές να ακολουθούν. Το έργο, μετά από τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center) της Νέας Υόρκης, για να αναπτυχθούν νέες εκδοχές και οπτικές του.
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση www.tickethour.com και τηλεφωνικά στο νούμερο 210-8938111. Ο αριθμός των θέσεων για κάθε παράσταση είναι περιορισμένος. Τιμές εισιτηρίων: 20 και 10 ευρώ.

ΔΙΑΝΟΗΣΗ: Αφήνει κενό ο Χομπσμπάουμ
Ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής μας, ο φιλόσοφος και ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 95 του, στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα πνευμονίας.
Ο Έρικ Τζ. Χομπσμπάουμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917, από πατέρα Βρετανό πολωνικής καταγωγής και μητέρα Αυστριακή εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Κέιμπριτζ. Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, επίτιμο μέλος του King’s College στο Κέιμπριτζ και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε αρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα