Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος

Του Σπύρου Παπαδάκη, [email protected]

Ρουά ματ ήταν για πολλούς η κίνηση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο. Η «Νέα Ελλάδα» αποτελεί μια ιδεολογική πλατφόρμα της νέας Κεντροδεξιάς πάνω στην οποία ο πρωθυπουργός θα βάλει τις βάσεις για σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μοναδικός

ρυθμιστής της επόμενης ημέρας και το γνωρίζει πολύ καλά.
Είκοσι λεπτά ήταν αρκετά για τον Αντώνη Σαμαρά να αποκαθηλώσει τη Νέα Δημοκρατία και στη θέση της να βάλει τη Νέα Ελλάδα. Κι, όμως, δεν αιφνιδίασε κανέναν. Ο ίδιος μιλά για τη νέα μεταπολίτευση εδώ και μήνες. Είναι ο ίδιος που, από την πρώτη στιγμή που διαδέχθηκε τον Κώστα Καραμανλή, έδωσε εντολή για αλλαγή συμβόλου του κόμματος και μεταφορά της έδρας από το ιστορικό νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης.
Τα πάντα έπρεπε να γίνουν στον χρόνο τους. Να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Τώρα είναι η στιγμή. Η νέα αυτή ιδεολογική πλατφόρμα χωρά τους πάντες. Από τον μεσαίο χώρο έως και τη βαθιά Δεξιά. Στόχος είναι ένας και μοναδικός: η σωτηρία της πατρίδας. Σε αυτόν τον στόχο, λένε με έμφαση, δεν περισσεύει κανείς.
Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα στα πρότυπα του SPD. Ενα κόμμα κυρίαρχο που δεν έχει αρτηριοσκληρωτικές τάσεις και μπορεί κατά περίπτωση να συνεργαστεί και με το FDP. Ητοι Νέα Δημοκρατία με ΠΑΣΟΚ.

Πού αποβλέπει
Η Νέα Ελλάδα θα μπορεί να συμπεριλάβει στην κυριολεξία τους πάντες. Ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά συναντάμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Και αν για το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου φαντάζει δύσκολη μια τέτοια συμβίωση, για τη ΔΗΜΑΡ είναι πολύ πιο βατές οι συνθήκες παρά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Αλλωστε, αυτό είναι το άλλοθι για τον Φώτη Κουβέλη. Οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από το υπουργικό συμβούλιο, όχι όμως και τα υπόλοιπα στελέχη της από τις κυβερνητικές θέσεις. Δείγμα στήριξης και συνεργασίας.
Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί φαινομενικά να υπάρχουν αντιδράσεις. Ο κίνδυνος μιας εκλογικής πανωλεθρίας, όμως, πού αλλού θα μπορούσε να οδηγήσει; Μία τέτοια συνεργασία θα απορροφούσε το όποιο κακό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια ισχύει και για τη ΔΗΜΑΡ.
Αν προσθέσουμε, λοιπόν, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα ποσοστά αυτών των κομμάτων, διαφαίνεται αυτοδυναμία. Ομως, η πολιτική δεν είναι αριθμητική. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η δεξιόστροφη δυναμική για τον Αντώνη Σαμαρά. Το ιδεατό θα ήταν να συμπλεύσουν μαζί του οι ΑΝ.ΕΛ. και ο ΛΑΟΣ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί μία τέτοια κίνηση στο δεξιό ακροατήριο. Οι δηλώσεις των δύο προέδρων δεν αφήνουν, όμως, πολλά περιθώρια.
Το μαζικό προσκλητήριο του πρωθυπουργού θα μπορούσε να δημιουργήσει τάσεις φυγής κορυφαίων στελεχών προς τη Νέα Δημοκρατία. Οπως συνέβη με τους Βορίδη και Γεωργιάδη από τον ΛΑΟΣ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα έγερνε την πλάστιγγα προς τη Νέα Ελλάδα. Η πρόσκληση όμως του Σαμαρά, το μήνυμα αν θέλετε, έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Νικολόπουλος, Ζώης, Τζήμερος θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Μαρκόπουλο. Θα μπορούσαν να γίνουν σύμμαχοι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμός για τη Χρυσή Αυγή
Οποιος πιστεύει ότι η δυναμική των ποσοστών της Χρυσής Αυγής δεν προβληματίζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πλανάται πλάνην οικτράν. Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες και ελαφρώς τροποποιημένες προς τα δεξιά. Ναι, η Χρυσή Αυγή -λένε- κινείται εκτός νόμου. Είναι -λένε- ναζιστικό κόμμα. Δεν έχουν -λένε- κοινοβουλευτική παιδεία. Αυτά λένε στην κυβέρνηση. Δεν βάζουν, όμως, στην ίδια κατηγορία και τους ψηφοφόρους της Χ.Α. «Οι πολίτες που ψήφισαν αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε παράνομοι, ούτε ναζιστές. Θέλησαν να ρίξουν μία ψήφο διαμαρτυρίας και επέλεξαν αυτόν τον δρόμο. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο δρόμος αυτός βγάζει σε αδιέξοδο», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η Νέα Ελλάδα θα αντικαταστήσει όλη την κεντροδεξιά πτέρυγα. Από τον μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή, που είχε κατατροπώσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, έως τη βαθιά Δεξιά χωρίς όμως τους εκφραστές της.

Ο ρόλος Καραμανλή
Στο συνέδριο αποθεώθηκε. Φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και μάλιστα υπήρχαν και αυτοί που του φώναζαν να γυρίσει πίσω. Ο ίδιος, αφότου χαιρέτησε όσους μπορούσε, κάθισε στην πρώτη σειρά για να ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού. Μέρες νωρίτερα, οι γνωστοί – άγνωστοι έγραφαν ότι θα μιλήσει. Οτι θα ταράξει τα νερά. Οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν έχει σκοπό να παρέμβει στα εσωτερικά του κόμματος. Η μοναδική του παρέμβαση είναι όταν κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τον εκθέσουν, να τους επαναφέρει στην τάξη. Τίποτε άλλο. Τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Οι εξελίξεις, άλλωστε, είναι πολλές και ταχείες.

Ο τσάρος με την ολύμπια ψυχραιμία…
Ο Γιάννης Στουρνάρας, ακόμη και τη στιγμή που κινδύνευε να πέσει η κυβέρνηση, βρισκόταν ή στο γραφείο του ή στο Λουξεμβούργο. Ηταν ήρεμος και ατάραχος και συνέχιζε τη δουλειά του. Κάποιοι λένε ότι αυτή η ολύμπια ηρεμία του μας έσωσε. Κάποιοι άλλοι λένε ότι έχει ηγετικές φιλοδοξίες. Ισως. Ο ίδιος δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Δεν φοβάται να κάνει τη δήλωση που θα συζητηθεί και πολλές φορές θα παρεξηγηθεί, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του αθόρυβα και απερίσπαστα. Δεν είναι πολιτικός, αλλά είναι ένας πολύ καλός μάνατζερ, μετρ των οικονομικών και ασφαλώς τον συμπαθούν οι Βρυξέλλες. Δεν είναι πολύ καιρός που ο Γιούνκερ εκμυστηρευόταν στο «Π» ότι η χώρα έχει διανύσει όλη αυτή την απόσταση εκ του ασφαλούς χάρη στον Στουρνάρα: «Με τον Στουρνάρα, τον Σταϊκούρα, τον Χατζηδάκη και τον Μηταράκη έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε», έλεγε με νόημα σε συνεργάτες του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το βάρος στην αναθεώρηση και τη σύγκλιση
Πολλοί θεώρησαν ότι ο Σαμαράς θα έχει έναν αντίπαλο εκ των έσω μετά τη «μετάθεση» του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμυνας. Κάθε άλλο. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Αβραμόπουλος στηρίζει τον εκσυγχρονισμό του κόμματος σθεναρά. Θέλει όμως να έχουν ωριμάσει οι καταστάσεις με τρόπο που να μη σηκωθεί σκόνη. Ο ίδιος έχει συντάξει όλο το πρόγραμμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι αλλαγές της οποίας θα φέρουν πιο κοντά τους αριστερούς με τους δεξιούς.

Αγώνας ταχύτητας οι εξελίξεις…
Παλιά η πολιτική ήταν ένας μαραθώνιος δρόμος. Τώρα είναι ένα 100άρι, το αγώνισμα της μιας ανάσας. Τόσο γρήγορες είναι πια οι εξελίξεις. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα υπήρξε σκληρή και επίπονη. Το οικονομικό επιτελείο είχε προετοιμαστεί σκληρά γι’ αυτή την εβδομάδα του Ιουλίου. Η κυβέρνηση ήξερε ότι στο τέλος της ημέρας θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική απόφαση μακριά από τους αριθμούς.
Ακόμα και η αλλαγή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πτόησε τους τροϊκανούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κερδίσει χρόνο με το επιχείρημα της ενημέρωσης. Δεν το δέχτηκαν. Ηθελαν να δουν λίστα με ονόματα. Εκείνη τη στιγμή. Λίγο πριν τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις, έπεσε στο τραπέζι το σενάριο του ξαφνικού θανάτου. Μία ακόμη ΔΕΚΟ ή δημόσια υπηρεσία ή οτιδήποτε άλλο ζημιώνει το κράτος και αυξάνει τα έξοδα, να κλείσει. Οι πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι έπεσαν και γραμματείες. Γενικές γραμματείες που αριθμούν πολλούς δημόσιους υπαλλήλους και αποδίδουν λιγότερα του αναμενόμενου.
Πολιτικά, όμως, μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Με την ΕΡΤ να δείχνει μαύρο, μπορεί να κλείσει κι άλλη δημόσια υπηρεσία με τον ίδιο τρόπο;

Τα φαβορί για τη θέση του γραμματέα της Π.Ε.
Την Κυριακή θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στη μεγάλη αίθουσα του υπογείου της Λεωφ. Συγγρού θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος με τη νέα της σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από το 9ο Συνέδριο. Οι εργασίες θα αρχίσουν με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και μετά θα ακολουθήσει ο απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν σκοπό να στήσουν δύο κάλπες. Μία για τον γραμματέα και μία για την εκτελεστική γραμματεία. Δεδομένου, όμως, ότι υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα, ίσως η εκλογή να γίνει διά βοής, όπως ακριβώς είχε γίνει με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Στην εκλογή, όμως, της γραμματείας ίσως είναι λίγο πιο περίεργα τα πράγματα. Οι οκτώ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος, μετέχουν εξ οφίτσιο. Οι υπόλοιποι εννέα είναι αιρετοί βάσει του νέου καταστατικού. Οι 16 που θα διεκδικήσουν τις ψήφους της Π.Ε. είναι οι εξής:
1. ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
2. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
3. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
4. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΡΤΣΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΛΙΑΝ)
5. ΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
7. ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8. ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
9. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
10. ΜΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ
11. ΜΕΤΛΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
12. ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
13. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
14. ΣΤΑΥΡΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ
15. ΤΑΥΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
16. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Μετά την εκλογή των εννέα μελών θα συνεδριάσει εθιμοτυπικά η νέα εκτελεστική γραμματεία, εκεί που μετέχει λόγω θέσης και ο Μάκης Βορίδης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Είναι η πρώτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά μαζί του, μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν όχι μόνο συζητήσεις, αλλά και την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οσον αφορά στα σημειολογικά του πράγματος, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δεσπόζει και πάλι το σύνθημα «Νέα Ελλάδα», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα καλωσορίσει στη Λεωφ. Συγγρού τον Κώστα Μαρκόπουλο και τον Θεόδωρο Σολδάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα καλέσει σε πανστρατιά όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Το παρασκήνιο…
Μέχρι και την Τετάρτη δεν είχε αποφασιστεί αν τελικά θα συνεδριάσει η Π.Ε. αυτό το Σαββατοκύριακο ή το επόμενο. Ο λόγος ήταν η έντονη φημολογία ότι οι καραμανλικοί ετοίμαζαν δικό τους υποψήφιο απέναντι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Μάλιστα, είχαν μετρήσει και δυνάμεις και είχαν διαπιστώσει ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταράξεις στην ηγεσία του κόμματος. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στελεχών ήταν σκληρές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες που δημιούργησαν την τελική λίστα των υποψηφιοτήτων για την εκτελεστική γραμματεία. Ως φαβορί για την πρωτιά, πάντως, είναι ο Φίλιππος Ταυρής, ο Μενέλαος Δασκαλάκης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Keywords
θαρραλέος, θαρραλέος, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, γιάννης στουρνάρας, ματ, σαμαρας, νέα, ελλαδα, βασεις, spd, fdp, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, παπανδρεου, υπουργοι, ΛΑΟΣ, νικολοπουλος, συριζα, εκλογες, στουρναρας, βρυξέλλες, καιρος, χατζηδακης, αβραμοπουλος, σθεναρά, τροικα, ΔΕΚΟ, ΕΡΤ, ευαγγελια, βενιζελος, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αλλαγη ωρας, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, ολυμπια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, τζημερος, μιλα, ήτοι, οικονομικη κριση, αυγη, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, ονοματα, περιεργα, προγραμμα, σωτηρια, fdp, βοριδης, βρυξέλλες, γινει, δασκαλακης, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δρομος, δειγμα, αιθουσα, υπαρχει, εβδομαδα, εξοδα, επρεπε, ευαγγελια, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, ηρεμια, ισχυει, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λουξεμβουργο, μαυρο, μακρια, ματ, μηνες, μητσοτακης, νοημα, παντα, οκτω, ονομα, σεναριο, σειρα, σθεναρά, σπυρου, συγχρονο, συγγρου, υπουργειο εξωτερικων, φθινοπωρο, φορα, χρυση, εμφαση, εννεα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, πληροφοριες, spd, θεσεις
Τυχαία Θέματα