«Πονοκέφαλος» για ΗΠΑ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ρωσία και το Ιράκ υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, ίσως τη μεγαλύτερη που υπογράφτηκε με αραβική χώρα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό πιθανόν να ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η συμφωνία ακυρώθηκε μετά από κατηγορίες για μίζες. Συγκεκριμένα, λέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι υποψιάστηκε σκάνδαλο που εμπλέκει τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας και γυρίζοντας από τη Μόσχα όπου είχε μεταβεί, αποφάσισε να μην υλοποιήσει τη συμφωνία.
Η ιρακινή κυβέρνηση

διέψευσε το σκάνδαλο, ενώ πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Ωστόσο, άλλη άποψη θέλει την Ουάσιγκτον να προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει την πώληση ρωσικών όπλων στο Ιράκ προς διατήρηση των μέχρι τώρα εξοπλιστικών ισορροπιών.
Τα όπλα που αναμένεται να παραχωρηθούν στον νέο ιρακινό στρατό περιλαμβάνουν βαρύ οπλισμό όπως αντιαεροπορικά όπλα, επιθετικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, πυραύλους διαφόρων εμβελειών, πιθανόν και αεροσκάφη. Τέτοια όπλα έχουν να δουν οι Ιρακινοί από την εποχή του πολέμου του Κόλπου το ’91.
Παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ιράκ, η ρωσική παρουσία μόνο πονοκέφαλο προκαλεί, αφού η επιλογή της Ρωσίας περνάει και άλλα πολιτικά μηνύματα –δυσάρεστα κατά κύριο λόγο– πέρα από τον Ατλαντικό. Εκεί, δηλαδή, που προσπαθούν να αποτρέψουν την πώληση ρωσικών όπλων στον Άσαντ, ξαφνικά θα τα βρουν στη Βαγδάτη, τον υποτιθέμενο «πιστό σύμμαχο» των ΗΠΑ…
Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της πολεμικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμά της, ενώ θεωρούν ότι η σκανδαλολογία δεν έχει βάση και μάλλον εξυπηρετεί δόλιους σκοπούς. Τώρα, αν πιάσουν τόπο τυχόν πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον, τότε οι Ρώσοι θα χάσουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος. Η «τολμηρή» ιρακινή κυβέρνηση παίζει σε διπλό ταμπλό γιατί δεν θέλει έναν στρατό άμεσα ελεγχόμενο από την Ουάσιγκτον.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Προειδοποίηση για επέμβαση στη Συρία
Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δεν απέκλεισαν τη στρατιωτική επέμβαση, αν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία χειροτερέψει. Μέχρι τώρα κανένας δεν σκεφτόταν άμεση στρατιωτική παρέμβαση, πέρα από τη βοήθεια σε υλικό. Παρά το άτυπο «εμπάργκο» προς τους αντάρτες εξαιτίας πρόσφατων εγκλημάτων πολέμου, Τουρκία και Κατάρ αλλά και άλλες χώρες συνεχίζουν την υποστήριξή τους. Το βασικό επιχείρημα των Βρετανών είναι ότι αν συνεχιστεί η αιματοχυσία, δεν αποκλείεται η κρίση να επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες.
Όμως, όλοι ξέρουν ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ ο Άσαντ όχι μόνο παραμένει στη θέση του, αλλά –όπως φαίνεται– σημειώνει στρατιωτικές επιτυχίες. Το να επεκταθεί ο πόλεμος στον Λίβανο ακούγεται λογικό, κυρίως λόγω της ιστορικής εμπειρίας της χώρας αυτής με τη Συρία. Το να λέγεται, όμως, ότι η κρίση θα περάσει στην Τουρκία και το Ισραήλ, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει όχι γιατί είναι αδύνατον να γίνει –άλλωστε, ήδη έπεσαν όλμοι και στις δυο χ

Keywords
Τυχαία Θέματα