Λουτρό αίματος στη Γάζα

Κλιμακώνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας μέσω αεροπορικών επιδρομών ο Ισραηλινός Στρατός, τη στιγμή που φαίνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και παράλληλης χερσαίας επέμβασης.

Η Κυριακή ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης, με τη Γάζα να «μετρά» 19 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα παιδιά. Ακόμη, αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά αργά το

απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, καθώς αναχαιτίζονταν από τον «Σιδηρούν Θόλο» ρουκέτες της Χαμάς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος δηλώνει πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις» ότι μία συμφωνία ανακωχής θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

Στο πλευρό του Ισραήλ δηλώνει την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζοντας σταθερά το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά επιχειρεί ταυτόχρονα να «φρενάρει» χερσαία εισβολή στη Γάζα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σημειώνοντας όμως πως θα ήταν «προτιμητέο» να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Άμαχοι, παιδιά και γυναίκες νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μπαράζ επιδρομών το απόγευμα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για κλιμάκωση των επιχειρήσεων διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής την Κυριακή, εκ των οποίων εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Ο συνολικός απολογισμός σε πέντε ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα φθάνει πλέον τους 65, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή είχε στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα στις πέντε ημέρες που διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Στόχος της επιδρομής ήταν ο αξιωματούχος της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού, ενώ εννέα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων παιδιών. «Η σφαγή της οικογένειας Νταλού δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία» διακήρυξαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Συνολικά επτά κατοικίες που ανήκουν σε αξιωματούχους της Χαμάς βομβαρδίστηκαν την Κυριακή.

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ. Το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκαν 120 επιδρομές στη Γάζα, ενώ εκτοξεύτηκαν στην ισραηλινή

Keywords
Τυχαία Θέματα