Διχάζουν οι αποφυλακίσεις Ταλιμπάν

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Η κίνηση που έκανε η κυβέρνηση του Πακιστάν να ελευθερώσει φυλακισμένους Ταλιμπάν έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Πακιστανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι καλώς έγινε, γιατί οι Ταλιμπάν ίσως προσφερθούν να καθίσουν στο τραπέζι με τους Αμερικανούς για συνομιλίες. Αυτοί που ελευθερώθηκαν ήταν εξέχοντα στελέχη των Ταλιμπάν, άρα και οι ικανότεροι να επηρεάσουν θετικά τους ομοεθνείς τους στο Αφγανιστάν. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Άλλες φωνές, κυρίως αμερικανικές, φοβούνται ότι το Πακιστάν ήθελε απλά

να βγει από τη λίστα των «ανεπιθύμητων» που έχουν οι Ταλιμπάν και γιατί ταυτόχρονα υπάρχει «υπόγεια» συμφωνία μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ταλιμπάν. Καιρό τώρα οι Δυτικοί κατηγορούν το Πακιστάν ότι κάνει πλάτες σε τρομοκράτες καλύπτοντας τις δραστηριότητές τους εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι ίσως οι Πακιστανοί να φοβήθηκαν νέο κύκλο βομβιστικών επιθέσεων στην χώρα τους, γι’ αυτό θέλησαν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα, αλλά διατηρώντας και την επιρροή τους στο Αφγανιστάν.
Με έναν αναξιόπιστο σύμμαχο, όπως το Πακιστάν, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Τώρα στην Ουάσιγκτον ευελπιστούν ότι οι Ταλιμπάν θα εκτιμήσουν την κίνηση, αν και δεν είναι πιθανό να τη θεωρήσουν ως αμερικανική πρωτοβουλία. Οι Αμερικανοί, πάντως, δεν θέλουν να παίξουν άλλο κρυφτούλι με τους Ταλιμπάν, καθότι μέχρι το 2014 θα πρέπει να έχουν πει αντίο στο Αφγανιστάν.

Πρόκληση από το ψευδοκράτος, με δάκτυλο Άγκυρας
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου έκανε για άλλη μια φορά μια δήλωση που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Είπε ότι η κατεχόμενη πόλη της Μόρφου θα παραμείνει σε τουρκικά χέρια για πάντα… Είναι γνωστό πλέον ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν επάξια μια πολιτική ηλικίας 700 χρόνων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς, συνεχίζει να γλυκαίνει τους Τουρκοκύπριους, αποκαλώντας τους «συμπατριώτες που υποφέρουν από την κατοχή της Άγκυρας…». Έτσι, όπως λέει ένα παλιό ρητό, «αν έπιασες τον Τούρκο φίλο, βάστα ένα κομμάτι ξύλο».
Η Λευκωσία αφήνει την Ευρώπη να πιστεύει ότι τα κολλήματα δεν προέρχονται από τους Τουρκοκύπριους, αλλά από την Άγκυρα. Και πράγματι έτσι είναι, αλλά χωρίς τα ανδρείκελά της δεν θα είχε επιρροή. Δυστυχώς, το σχέδιο λύσης του Κυπριακού φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, καθότι οι «διαπραγματεύσεις» δεν γίνονται με Τουρκοκύπριους, αλλά με την προέκταση της Άγκυρας. Οι Τούρκοι σκέφτονται με όρους χρησικτησίας, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους διαδρομής. Το τελευταίο τους κατόρθωμα έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν κατοχικά στρατεύματα καταπάτησαν τη νεκρή ζώνη στην πράσινη γραμμή για να «ενεργοποιήσουν» μια γεώτρηση(!)… Δυστυχώς, ανάλογες δηλώσεις θα γίνονται όλο και περισσότερο, αν η Λευκωσία δεν σκληρύνει τη στάση της –στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων– και συνεχίσει να δίνει διαβατήρια σε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτόν επαναπαύονται στο σημερινό στάτους κβο και ο Έρογλου και οι έποικοι στη Μόρφου

Keywords
Τυχαία Θέματα