Ποιοι πολεμούν τον Σαμαρά με βρόμικες μεθόδους

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Από την Άγκυρα με… αγάπη και… παράπονο για τη μικρόψυχη στάση της αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Ο Σαμαράς, μετά τη Μέρκελ και τον Ολάντ, συναντάται αύριο με την τουρκική ηγεσία, στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις για τη δημιουργία ΑΟΖ και να διευρύνει τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας.
Το

πολύ σημαντικό ταξίδι, ωστόσο, δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά, καθώς η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε στάση εργασίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα μάχεται για τα εθνικά συμφέροντα, ενώ απεργία στα ΜΜΕ είχε κηρυχθεί και τη μέρα που επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Πολύ πιο πέρα από τις αντιμαχίες για τη σκοπιμότητα τέτοιων αποφάσεων του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, υπάρχει μια σοβαρή παράμετρος που εντοπίζεται στη μεταφορά εκτός πολιτικού στίβου του κλεφτοπόλεμου κατά του Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τη συντριβή Τσίπρα στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας κι ενώ ο πρωθυπουργός έκλεινε κορυφαίες επενδυτικές συμφωνίες με την Phillip Morris για την αγορά του 50% της εγχώριας καπνοπαραγωγής και με τις Cosco και Hewlett Packard, που δημιούργησαν στον Πειραιά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη, ανεδείχθησαν στην επικαιρότητα η εξοντωτική απόφαση της ισόβιας καταδίκης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και τα ζητήματα των απολύσεων και της μείωσης του κατώτατου μισθού. Αποπροσανατολισμός Παρά το γεγονός ότι με συνέντευξή του προ δύο εβδομάδων ο πρωθυπουργός είχε «κλείσει» το θέμα για τον κατώτατο μισθό, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί, εντούτοις «κύκλοι των Βρυξελλών» συνεπικουρούμενοι από την κοινοτική επίτροπο, Μ. Δαμανάκη, το «άνοιξαν» πάλι και επέκτειναν το τρομο-κλίμα με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο.
Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα γνωστά «παράκεντρα» είναι σαφής, όπως σαφής είναι και η στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει απέναντί τους εφεξής ο Σαμαράς. «Δεν είναι δυνατόν» λένε στο Μαξίμου «να αποσιωπούνται τέτοιες επενδυτικές συμφωνίες ή η απόδοση των πρώτων 3,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες». Εκτιμήσεις Τα πολλαπλασιαζόμενα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη δημιουργούν αρκετές παρενέργειες που μπορεί στην παρούσα φάση να μη φαίνονται «διά γυμνού οφθαλμού», δυναμιτίζουν όμως σιγά - σιγά το κλίμα της ανασφάλειας σε μια κοινωνία που υποφέρει από την ανεργία και τις μεγάλες εισοδηματικές περικοπές.
Ένας από τους τρόπους για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι οι περιοδείες που σχεδιάζει ο Σαμαράς μετά τον ανασχηματισμό και τα ταξίδια του σε Αμερική, Κίνα και Ρωσία, περίπου στις αρχές Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο Μάρτιος θα είναι ο τελευταίος μήνας της καθοδικής καμπύλης της οικονομίας, με δεδομένο ότι, δημοσιονομικά τουλάχιστον, η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τους στόχους της έναντι της τρόικας και οι εκταμιεύσεις δόσεων και κοινοτικών κονδυλίων εξελίσσονται ομαλά.
Όσον αφορά στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανόν έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ θα γίνουν τοποθετήσεις νέων διοικητών και προέδρων οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα