Δοκιμασία Στουρνάρα


Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Στην παρούσα συγκυρία, τα πολλά λόγια, όπως και τα καλά λόγια, είναι φτώχεια. Μπορεί το ΔΝΤ και οι άλλοι δύο εκπρόσωποι της τρόικας να εκφράζονται θετικά για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα, σήμερα όμως στην Αθήνα και αύριο στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας

θα κληθεί να καταθέσει σαφές χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στην προσπάθειά του να αποτρέψει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που απαιτούν οι δανειστές.
Ο Σαμαράς έχει δώσει σαφείς οδηγίες για ταχύτερη από τα προβλεπόμενα μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και για πλήρες ξεκαθάρισμα της λίστας των επίορκων και των μακροχρόνια απόντων, ώστε εντός του έτους να έχουν αποχωρήσει «αναίμακτα» από το Δημόσιο περί τους 20.000 υπαλλήλους.
Κατά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τροϊκανούς θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της περιστολής των δημόσιων δαπανών, η οποία επιτυγχάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ στο αυριανό Eurogroup θα αναπτυχθούν οι επιμέρους δράσεις για περαιτέρω μάζεμα του δημόσιου τομέα.
Μπορεί, λοιπόν, οι οιωνοί να είναι θετικοί, όμως, η απαισιοδοξία κυριαρχεί στους κόλπους της κοινωνίας, όπως καταγράφεται στο βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Και τούτο γιατί ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα δύναται να βρεθεί ξανά με την πλάτη στον τοίχο, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσο αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της κυβέρνησης, απομακρύνεται καθημερινά.

Ικανοποίηση ΔΝΤ
Σημαντική είναι η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το Ταμείο πλέον δηλώνει ικανοποιημένο «για την πολύ σημαντική δουλειά έως τώρα», σύμφωνα με τις αναφορές του εκπροσώπου του, Ουίλιαμ Μάρεϊ.
Ο Μάρεϊ επισήμανε ότι αν υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ που αφορά στο φορολογικό.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Ο Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το «τελικό αποτέλεσμα» θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Οικονομικό κλίμα
Ομοίως θετικά είναι τα μαντάτα για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος έχει ανέλθει σε υψηλό διετίας, σύμφωνα με τις αναφορές των επιτελών του ΙΟΒΕ στην τρόικα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες, επανήλθε στα υψηλά διετίας του Δεκεμβρίου (του μήνα των αποφάσεων για τη δόση) στις 86,9 μονάδες, στηριζόμενος κυρίως σε ανάκαμψη προσδοκιών σε υπηρεσίες και κατασκευές και λιγότερο στη βιομηχανία και στους καταναλωτές, ενώ ένταση πιέσεων κατεγράφη στο λιανεμπόριο.
Τα στοιχεία των πρόδρομων δεικτών ενίσχυσαν την πεποίθηση των δανειστών για μικρότερη ύφεση στο 4,2% φέτος (αντί για 4,5% που εκτιμά η κυβέρνηση). Αναμένουν και ταχύτερη αποκλιμάκωση ανεργίας, λόγω ανάπτυξης και ΕΣΠΑ, όπως φάνηκε στις πολλές επαφές που είχαν για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, τόσο με τα υπουργεία όσο και με την ΤτΕ, αλλά και με τα τμήματα ερευνών των μεγάλων τραπεζών.
Δυσαρέσκεια στην κοινωνία

Τα χαμόγελα, πάντως, για τη βελτίωση των δεικτών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς περισσότεροι από επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ALCO.
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, K. Μίχαλος, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι, η κοινωνία, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν διαπιστώνει κάποια θετική διαφοροποίηση στην οικονομική της καθημερινότητα, ούτε και μετά την εκταμίευση της δόσης στα τέλη του προηγούμενου έτους. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη και στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην αγορά. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Αναλυτικότερα, περισσότεροι από επτά στους δέκα δήλωσαν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (73%), 2% περισσότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης έρευνας, ενώ το ποσοστό αισιοδοξίας μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 15%. Επιπλέον, σχεδόν οκτώ στους δέκα δήλωσαν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών (77%), σημειώνοντας ελάχιστη αύξηση από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου. Αρκετά σημαντική μεταβολή, όμως, σημείωσε το ποσοστό αισιοδοξίας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 13% από το 17% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ σημαντική επίσης αύξηση σημείωσε το ποσοστό όσων επέλεξαν να μη συμμετάσχουν, το οποίο ανήλθε στο 10%.
Θετικές απαντήσεις συγκέντρωσε το πρώτο από τα ερωτήματα επικαιρότητας που θέτει το ΕΒΕΑ, το οποίο αναφέρεται στην αναπτυξιακή πορεία που είναι σε θέση να εξασφαλιστεί μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το 46% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα