Ποια είναι η «εισαγγελέας της 17 Νοέμβρη» Ευτέρπη Κουτζαμάνη

«Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας» είχε πει την 1η Αυγούστου του 2013 αναλαμβάνοντας τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Λόγια προφητικά ή μήπως η σοφία και η εμπειρία ζωής της 65χρονης σήμερα δικαστικής λειτουργού.

Γεννημένη

και μεγαλωμένη στον Πολίχνιτο Μυτιλήνης, μπήκε το 1967 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας με άριστα το 1972. Επιστέφει ως δικηγόρος Μυτιλήνης το 1974.

Ένα χρόνο αργότερα μετά από εξετάσεις στον διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων διορίσθηκε το 1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που πάτησε πόδι στον εισαγγελικό κλάδο.

Η συνέχεια τη βρίσκει με προαγωγή να υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, Καλαμάτας και Ναυπλίου. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών το 1985 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά δέκα χρόνια δικαστικής εμπειρίας γίνεται αντεισαγγελέας Εφετών, περνώντας από όλα τα τμήματα της Εισαγγελίας κάτι που προσμετράται στα υπέρ της.

Το 2003 ως εισαγγελέας Εφετών υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ το 2006 έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι το 2012 η πρώτη γυναίκα αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ορίστηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη προτού ασκήσει τα καθήκοντα Εισαγγελέως, βρισκόταν στην θέση της αναπληρωτού Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση – στην εκπνοή του περασμένου Μαΐου – του Ιωάννη Τέντε, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Είναι η αρχαιότερη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,ενώ στην Ευελπίδων την αποκαλούν «εισαγγελέα της 17 Νοέμβρη»

Ιστορική έχει μείνει η αντίδραση της όταν η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «πιέσεις» που ασκήθηκαν στο δικαστήριο «από Αμερικανούς και κυβερνητικούς παράγοντες». «Δεν το δέχομαι, το θεωρώ προσβολή για τον εισαγγελικό θεσμό και τους εισαγγελείς της χώρας ότι ενεργούν ύστερα από πιέσεις Αμερικανών ή της κυβέρνησης», είπε η κυρία Κουτζαμάνη, για να εισπράξει την απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα: «Χαίρομαι που η κυρία εισαγγελέας είπε ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. Αυτό οφείλει να αποδειχτεί βέβαια και στη συνέχεια…».

Φανατική αντικαπνίστρια

Κάποιοι λένε πως το φως στο γραφείο του σπιτιού της «καίει» μέχρι αργά το πρωί αφού μελετά τόσο τις δικογραφίες όσο και διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε νομικά περιοδικά.

Ως εισαγγελέας χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις, όπως την παρατράπεζα του Ζάχαρη, το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, την αίτηση αποφυλάκισης του Επαμ. Σκυφτούλη, αλλά και αγορανομικές υποθέσεις με νοθεία καυσίμων και ελαιολάδων.

Είναι έγγαμη χωρίς παιδιά και ήδη διατελεί σε χηρεία.

The post Ποια είναι η «εισαγγελέας της 17 Νοέμβρη» Ευτέρπη Κουτζαμάνη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα