Πήραν μάθημα οι εκπαιδευτικοί

Του Σπύρου Παπαδάκη

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της κόντρας των εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας καταλαβαίνουν πολύ καλά για ποιον λόγο η κυβέρνηση αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Το «Π» αποκαλύπτει τους διαλόγους που διεξήχθησαν μεταξύ ΟΛΜΕ και Κώστα Αρβανιτόπουλου στην περιβόητη τελευταία τους συνάντηση και τη «θατσερική» τακτική που ακολούθησε ο ίδιος.

Οταν η συνάντηση αρχίζει με τη φράση των εκπαιδευτικών «είναι απαράδεκτη η κυβέρνηση που επέλεξε τώρα να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις» και στο πάνελ βρίσκεται ο υπουργός

Παιδείας, τότε όλοι γνωρίζουν την κατάληξη αυτής της σύσκεψης…

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος τους υπενθύμισε τη θεωρία παιγνίων, μάθημα που διδάσκει ο ίδιος στο πανεπιστήμιο και τους ανέπτυξε τη στρατηγική του. «Δυσμενής συνέπεια και διαταραχή της ψυχολογίας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν είναι να βρουν το σχολείο κλειστό στις 17 Μαΐου, αλλά η απειλή επτά ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων να το βρουν κλειστό», επισήμανε στην ΟΛΜΕ.

Οι καθηγητές κατηγορούσαν ευθέως την κυβέρνηση για πολιτικό εκβιασμό και ευτελισμό των καθηγητών για να πάρουν την απάντηση από τον ίδιο τον υπουργό: «Πολιτικός εκβιασμός και “ευτελισμός των εκπαιδευτικών” θα ήταν αν το ΥΠΑΙΘΠΑ νομοθετούσε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2013 την αύξηση των ωρών διδασκαλίας από 21 σε 23, καθώς και τις αναγκαστικές μεταθέσεις των υπεραρίθμων. Αν, δηλαδή, επικρατούσε στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ η παλαιοκομματική λογική του “τους έπιασα στον ύπνο”».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα των υποχρεωτικών μεταθέσεων. Ούτε σε αυτό το σημείο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν άφησε περιθώριο: «Οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών αφορούν τους υπεράριθμους (δηλαδή, περισσεύουν, είναι υπεράριθμοι), οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσίας (δηλαδή, διορίστηκαν την τελευταία δωδεκαετία) και αποδεδειγμένα εργάζονται λιγότερο από 12 ώρες εβδομαδιαίως.

Το Π.Δ. διασφαλίζει ότι από αυτούς τους υπεράριθμους –δυνητικά και με προτεραιότητα– οι έχοντες μικρότεροι προϋπηρεσία και ιδίως οι άγαμοι (δηλαδή, με το λιγότερο οικογενειακό και προσωπικό κόστος) μπορούν σε μια από τις τρεις περιοχές που οι ίδιοι, εφόσον κριθούν υπεράριθμοι, δηλώσουν, να μετατεθούν υποχρεωτικά και να εξαιρεθούν από πιθανή μετακίνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Επιμονή

Οι εκπαιδευτικοί επέμειναν ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση και ότι δεν έχει λογική. Τότε ήταν που έπεσαν στο τραπέζι συγκεκριμένα στοιχεία: «Αυτή η απόφαση ελήφθη γιατί διαπιστώθηκε ότι μόνο τη σχολική χρονιά 2012-2013, 5.500 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα εργάστηκαν λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα, την ίδια ώρα που 300.000.000 ευρώ από το υστέρημα του φορολογούμενου δαπανήθηκαν για την πρόσληψη συμβασιούχων αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στον διπλανό δήμο ή νομό, από αυτό των υπεραρίθμων», τους απάντησε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο διάλογος ολοκληρώθηκε με την εξής ατάκα του κ. Αρβανιτόπουλου, που έδειξε τις προθέσεις του περί επιστράτευσης: «Οι τακτικισμοί του 11μελούς Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών ή τρίωρες στάσεις εργασίας και η λήψη της απόφασης από τις Τοπικές Ενώσεις για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών». Τη συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι….

Τέλος καλό, όλα καλά…

Σε κάθε περίπτωση, και για το καλό των παιδιών, όλα τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος σε δημόσια δήλωσή του για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μίλησε και για τον ρόλο των καθηγητών: «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισαν σήμερα στην ώρα τους, όπως είχαμε δεσμευτεί εξαρχής, και η πρώτη μέρα εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Σε αυτό συνέβαλαν όλοι. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους εκπαιδευτικούς που άσκησαν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους και στους μαθητές μας καλά αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα