«Κάτω τα χέρια» από την Σταμάτη

Δεν την συμπαθώ για πολλούς λόγους. Δεν μου αρέσει εκείνο το δήθεν βλέμμα σαν να γνώριζε – ή γνωρίζει – κάτι περισσότερο από όλους εμάς τους …υπόλοιπους. Η «αλαζονεία» της εξουσίας και του πλούτου – κατά τη γνώμη μου – δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο εκπρόσωπο από την κυρία Σταμάτη, η οποία τα έφτιαξε με πασίγνωστο ηλικιωμένο και παντρεμένο. Μπορώ να σχολιάσω κι άλλα τέτοια, όμως θα προτιμήσω να περιοριστώ στο εξής: Στο δικό μου ηθικό κώδικα, είναι «καταδικασμένη», όμως μόνο σ αυτόν. Γνωρίζοντας λίγο από δικαστήρια, είμαι υποχρεωμένη να την… υπερασπισθώ!

Υπάρχει

μία θεμελιώδης αρχή -του ποινικού δικαίου- κατάκτηση του πολιτισμού μας. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού δεν διώκονται για αδικήματα που έχουν σχέση με υπόθαλψη ακόμη και του αποδεδειγμένα εγκληματία συγγενή τους! Για παράδειγμα αν μία μάνα κρύβει τον δολοφόνο γιο της, δεν υπάρχει εισαγγελέας που θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει κατηγορίες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Μόνο στη ναζιστική Γερμανία και στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση του Στάλιν υπήρξαν νόμοι περί συλλογικής ευθύνης, οι οποίοι έστελναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα γκούλαγκ τις οικογένειες των αντιφρονούντων, με το απαράδεκτο σκεπτικό ότι «εφόσον είσαι σύζυγος αντιστασιακού γνώριζες τις ιδέες και τη δράση του άνδρα σου…»

Το επιχείρημα της κας Σταμάτη (αλλά και της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου) είναι πώς ο σύζυγος δεν την είχε ενημερώσει ότι έκανε κομπίνες και οτι τα αγαθά που απολάμβαναν προέρχονταν απ αυτές. Δεν βλέπω τρόπο η κατηγορούσα αρχή να αποδείξει το αντίθετο.

Θα πει η κα Σταμάτη ότι «ο σύζυγός μου δεν ήταν ένας φτωχός βιοπαλαιστής που σε μία ημέρα ξαφνικά έγινε πλούσιος. Ήταν υπουργός και αντιπρόεδρος κυβέρνησης, μου έλεγε πως μετά την πολιτική εκμεταλλεύτηκε γνωριμίες 40 ετών με βιομηχάνους, επιχειρηματίες,εφοπλιστές κι έκανε χρήματα πχ από εμπόριο,από μεσολαβήσεις σε μεγάλες δουλειές και μεσιτείες, γιατί να μην τον πιστέψω; Κοιμόμουν, ζούσα μαζί του και ήμουν ερωτευμένη. Τον θαύμαζα και πίστευα ότι με νόμιμο εμπόριο και μπίζνες κέρδισε πολλά χρήματα. Εδώ …πρωθυπουργοί του εμπιστεύονταν υπουργεία, δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι τον έστελναν στις κορυφαίες θέσεις. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνω; Να ζητάω τιμολόγια και να τον ελέγχω με λογιστές, αρνούμενη να δεχθώ τις διαβεβαιώσεις του»;

Οι Αμερικανοί που είναι οι πρώτοι διδάξαντες της σχετικής νομοθεσίας, δεν κατηγόρησαν …συζύγους και παιδιά. Από Αλ Καπόνε μέχρι Γκότι , Καστελάνο, Γκραβάνο, Λανσκι, Μοράν, Μπάνιο, Γκενοβέζε και Κοστέλο. Όλοι τους φυλακίστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά ήταν…«φαμελιάριδες» με παιδιά και συζύγους που ζούσαν μέσα στα πλούτη – προϊόντα εγκλημάτων τους. Κανείς, ωστόσο, δεν ακούμπησε την οικογένειά τους…

Κι όσοι απορείτε γιατί την υπερασπίζομαι – αφού δεν την συμπαθώ - να σας τονίσω οτι μόνο αυτό δεν κάνω. Σε μία χώρα σαν τη δική μας, όπου η βουλή ψηφίζει το χαράτσι για δύο χρόνια -και από την πρώτη μέρα όλοι γνωρίζουμε ότι θα γίνει μόνιμο (και τελικά γίνεται) – είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καταδικαστούν …συγγενείς. θα δημιουργηθεί … κακό προηγούμενο (δεδικασμένο) και «θα πάρει η μπάλα» κι εμάς τους … υπόλοιπους.

Ο μπάρμπα Μήτσος -ας πούμε- που έχει σουβλατζίδικο και χρωστάει στην εφορία, ύστερα απο την καταδίκη της συζύγου και της κόρης υπουργού, πολύ φοβάμαι οτι θα τρέχει και για τη δική του οικογένεια. Μετά το δικαστικό προηγούμενο της γυναίκας του υπουργού, η οικογένεια του σουβλατζή ενδέχεται να βρεθεί στα ποινικά δικαστήρια. Εδώ, ο γ. γραμματέας Χάρης Θεοχάρης εξήγγειλε κατασχέσεις για… πέντε ευρώ, θα διστάσουν να «κρεμάσουν» γυναικόπαιδα;

www.karfitsa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα