Παλεύουν με τα κύματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Γράφει ο ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ

«Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται χρόνο, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, και ιδίως το ΠΑΣΟΚ». Μέσα από αυτές τις λίγες λέξεις καταλαβαίνει κανείς τόσα πολλά, ενώ διαπιστώνει την έκδηλη αγωνία, αλλά και την αμηχανία του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν σκέφτεται το σήμερα και το αύριο του Κινήματος, αλλά πολύ περισσότερο το δικό του πολιτικό παρόν και μέλλον μέσα στο εύθραυστο αυτό σκηνικό.

Την ίδια ώρα, η αγωνία και η ανησυχία στην Ιπποκράτους μεγαλώνει όταν έχουν

μπροστά τους τα (δικά τους) νούμερα και τα (δικά τους) οικονομικά στοιχεία… «Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε άρθρο 99 και για τα κόμματα» σχολιάζει καυστικά στέλεχος, που ήδη με το ένα πόδι βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «Π».
Στο μεταξύ, το «όχι» που εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ από τη ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την πρόταση Βενιζέλου για κοινό φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά, περισσότερο μοιάζει με «ταφόπλακα», παρά με «πόρτα», που είπαν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές.

Η Ιπποκράτους, αντιδρώντας άμεσα σε αυτή την εξέλιξη, επισήμανε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που έγινε στην κοινή εκδήλωση των έξι οργανώσεων παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θα επιδιώξει με σταθερό τρόπο την υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Το εγχείρημα της ανασύστασης του χώρου είναι και αναγκαίο και εφικτό. Τώρα κρίνεται η αξιοπιστία όλων μας» τονίζουν στελέχη του ΠAΣOΚ.
Επιπλέον, κύκλοι της Ιπποκράτους τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Ευ. Βενιζέλος, στηρίζει χωρίς προαπαιτούμενα και όρους τη συγκρότηση του φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία και ότι ανέθεσε στον κ. Ι. Μανιάτη, γραμματέα της ΚΟ, και στον κ. Χρ. Δερβένη, αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, να προλειάνουν το έδαφος. Το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προς κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου, καθώς το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε ότι η δημιουργία του φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων που κρατούσαν αποστάσεις από την πολιτική.
Μάλιστα, οι προετοιμασίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο και αναμενόταν να ξεκινήσει οργανωμένα ο διάλογος εντός του Ιανουαρίου. Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να «παγώνει» τα σχέδια, ή τουλάχιστον να τα αλλάζει.
Είναι προφανές ότι ούτε οι κινήσεις, ούτε το ΠΑΣΟΚ, θέλουν να αφήσουν την όποια δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται… να χαθεί έτσι! Επιπλέον, από την Ιπποκράτους σχολιάζεται το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ είχε αναθέσει στον Νίκο Μπίστη τις διεργασίες για τη διεύρυνση του κόμματος και μόλις άρχισε κάτι να κινείται, άλλαξε ρότα, άρα ότι δεν σκόπευε να προσέλθει καλόπιστα στον διάλογο.

Όσο για τις ενστάσεις ορισμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή του «φθαρμένου ΠΑΣΟΚ» στο φόρουμ, η απάντηση από στελέχη της Ιπποκράτους είναι ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση…
Η εβδομάδα πάντως ήταν ομολογουμένως πολύ κακή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή έκλεισε, βλέποντας ότι η ΝΔ με «διαρροές» στον Τύπο επιχείρησε να «καπελώσει» από τώρα την ιδέα του για ίδρυση από κοινού και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ενός Ευρωπαϊκού Συναγερμού, υπό τον Σαμαρά και δορυφόρους – αντιπροέδρους τον ίδιο και τον Φώτη Κουβέλη, η οποία όμως αφορούσε στο απώτερο μέλλον. Και λίγο αργότερα, μετά από τις καρατομήσεις «πράσινων» και τις τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών στις εφορίες, διαπίστωνε ότι η Συγγρού περισσότερο πρόκειται να επιδιώξει την πολιτική και εκλογική άλωση του εναπομείναντα κεντρώου χώρου του ΠΑΣΟΚ και κάποιων στελεχών του, παρά τη συνεργασία κορυφής και την ενσωμάτωση καθ’ όλου του Κινήματος.

ΔΗΜΑΡ: Διχάζει η διεύρυνση

Εμφανείς εσωκομματικές ρωγμές προκαλεί στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να απορρίψει την πρόταση για δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, το οποίο θα είχε σταθερή λειτουργία και επρόκειτο να είναι ανοιχτό σε συμμετοχές κομμάτων.
Οι πρώτες απώλειες λέγεται ότι ακούνε στα ονόματα Γρηγόρης Ψαριανός, Θανάσης Μαργαρίτης και Νίκος Μπίστης, που ήταν και ο υπεύθυνος του κόμματος για τη διεύρυνση και ο οποίος αμέσως μετά απ’ αυτή την εξέλιξη υπέβαλε την παραίτησή του.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, επικράτησε η άποψη ότι άλλο είναι να υπάρχει γενικά διάλογος με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλο η κοινή συμμετοχή σε ένα φόρουμ που να έχει σταθερό χαρακτήρα επικοινωνίας. Ουσιαστικά, υπήρξε ισχυρή αμφισβήτηση, εντός της Αγ. Κωνσταντίνου, για το θέμα της συμμετοχής της σε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που βάρυνε για να υπάρξει αρνητική απόφαση για το φόρουμ, πράγμα που το «Π» είχε προαναγγείλει και αποκαλύψει από το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.
Η ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, πάντως, είχε αποφασιστεί σε εκδήλωση την οποία είχαν οργανώσει προ καιρού οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β». Στη δημόσια εκδήλωση διαλόγου είχαν κάνει παρέμβαση, με εισηγήσεις τους ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, καθώς και ο (τότε) υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης. Μάλιστα, ο κ. Μπίστης ως επίσημος εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει την άποψη ότι στον χώρο διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα, κυρίως προγραμματικού χαρακτήρα, ζητήματα πρέπει να δοθεί μια σταθερή αφετηρία συντονισμένης συζήτησης και να διερευνηθούν σε βάθος οι δυνατότητες όσμωσης.
Η απόρριψη της πρότασης από την Εκτελεστική Επιτροπή –κι ενώ η εισήγηση των κ.κ. Μπίστη και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Θ. Μαργαρίτη ήταν σε θετική κατεύθυνση, με οριοθετήσεις για τη συμμετοχή στο φόρουμ– προκάλεσε την αντίδραση των φιλοΠΑΣΟΚικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα