Ο γύρος του 2013 καρέ-καρέ

Μία ανασκόπηση για τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο το 2013, είναι απαραίτητη πριν μπούμε στο νέο έτος. Εξάλλου μέσα από το παρελθόν μαθαίνουμε ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη και να κάνουμε σοφότερες επιλογές για το μέλλον. Απολαύστε τις εικόνες.

Όσα δεν έχεις δει από τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει

Ένας άνδρας τρέχει πάνω στο λεγόμενο «gostra», έναν πόλο που καλύπτεται με λίπος, κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής του St Julian, έξω από τη Βαλέτα, στη Μάλτα. Στην παραδοσιακή gostra, ένα παιχνίδι που έχει τις ρίζες του στο Μεσαίωνα, οι νέοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούν

να ανέβουν στην κορυφή και να ξεριζώσουν μία από τις σημαίες για να κερδίσουν βραβείο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στη Νότια Αφρική πριν από την ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο για τον τέως Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα. Η κίνηση έχει πολιτική σημασία για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Καρδινάλιος Bergoglio της Αργεντινής εξελέγη ως ο νέος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Τα πλήθη στην πόλη του Βατικανού επευφημούσαν, ενώ η ανακοίνωση έγινε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Η Κάτω βουλή της Ρωσίας του κοινοβουλίου, η Δούμα, ψήφισε ένα νόμο για την επιβολή υψηλών προστίμων για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ομοφυλοφιλία σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτό το ψήφισμα πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και αυτών που είναι κατά των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών στη Μόσχα. Στη φωτοραφία απεικονίζεται η γροθιά που έδωσε κάποιος από το πλήθος στον υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, Nikolai Alexeyev.

Τα τουρκικά ΜΑΤ μεταφέρονται στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε καταληφθεί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές για σχεδόν δύο εβδομάδες. Η αναταραχή ξεκίνησε μετά την καταστολή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναδιαμόρφωση του πάρκου Gezi.

Δύο ηφαίστεια στην Ινδονησία - Όρος Sinabung στη Σουμάτρα, όπως φαίνεται εδώ, και το βουνό Merapi στο Yogyakarta – ξέσπασε, προκαλώντας αναστάτωση στις πτήσεις και την εκκένωση των πέντε χωριών από περισσότερα από 5.000 άτομα.

Σύγκρουση αεροσκάφος Boeing 777 : Προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα. Το αεροπλάνο πετούσε πολύ αργά, όταν πετούσε σε ύψος 200ft (60m) πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Μαχητές του Free Syrian Army έσπευσαν να βοηθήσουν σύντροφό τους μετά τον πυροβολισμό από ελεύθερο σκοπευτή, πιστός στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο Χαλέπι. Το κύμα της λαϊκής αναταραχής που σάρωσε τον αραβικό κόσμο ήρθε αργά για τη Συρία. Η άλλοτε ειρηνική εξέγερση εξελίχθηκε σε μια βάναυση και ένοπλη σύγκρουση.

Διπλή βομβιστική επίθεση στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης στις 15 Απριλίου όπου σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίστηκαν πάνω από 260. Ένας από τους υπόπτους, ο Dzhokhar Tsarnaev, δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες σε πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Tamerlan, 26 ετών, σκοτώθηκε ημέρες μετά την επίθεση κατά τη διάρκεια της μαζικής αστυνομικής επιχείρησης.

Διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη περιβάλλουν πολλά υπουργεία της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεις στην Μπανγκόκ. Οι διαδηλωτές ήθελαν η κυβέρνηση Yingluck Shinawatra να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ελέγχεται από τον αδελφό της – ανατραπέντος πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Το BBC γιόρτασε την 50η επέτειο της τηλεοπτικής εκπομπής «Doctor Who» με ένα ειδικό επεισόδιο, την ημέρα του γιατρού, η οποία μεταδόθηκε σε 94 χώρες. Εδώ ορισμένα παιδιά από το γυμνάσιο Loreto στο Balbriggan, Δουβλίνο, ξεκίνησαν μια Έκθεση Νέων Επιστημόνων και Τεχνολογίας.

Ινδουιστές θιασώτες εκτελούν το Garba, ένα παραδοσιακό λαϊκό χορό, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για το φεστιβάλ Navratri στο Σουράτ στο δυτικό Ινδικό κρατίδιο του Γκουτζαράτ.

Μια γυναίκα προστατεύει τον εαυτό της και το μωρό της από μια αμμοθύελλα στο Τιμπουκτού, στο βόρειο Μαλί, μια κοινότητα όπου είναι κάτω από τον ισλαμισμό για εννέα μήνες. Περίπου 800 Γάλλοι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές, έλαβαν μέρος σε μια επιχείρηση για την εκδίωξη ισλαμιστών ανταρτών από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Serena Williams γιόρτασε τη νίκη της ενάντια στη Li Na της Κίνας, μετά WTA τουρνουά τένις στο τελικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο 11ος τίτλος της αυτήν την εποχή βελτιώνοντας το ρεκόρ του 2013 με 78 νίκες και μόλις τέσσερις ήττες.

Το σώμα του Νέλσον Μαντέλα κηδεύτηκε σε οικογενειακό τάφο, αφότου πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, σε ένα κρατικό νεκροταφείο. Ο Μαντέλα πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου ηλικίας 95.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα οκταώροφο εργοστάσιο ενδυμάτων κατέρρευσε στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Πολλοί από εκείνους που επέζησαν τραυματίστηκαν σοβαρά και δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία.

Πηγή: BBC

The post Ο γύρος του 2013 καρέ-καρέ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα