Κίνα: Επιτρέπουν και… δεύτερο παιδί υπό προϋποθέσεις

Χαλαρώνει το μέτρο για το ένα παιδί στην Κίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ενέκρινε ψήφισμα που επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά, αν ένας από τους γονείς είναι μοχαπαίδι. Ακόμη, εγκρίθηκε και πρόταση για την κατάργηση της επανεκπαίδευσης μέσω στρατοπέδων εργασίας.

Πνέει άνεμος δημοκρατίας στην Κίνα

Οι αλλαγές στην πολιτική ανακοινώθηκαν μετά από συνάντηση των κορυφαίων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο. Οι μεταρρυθμίσεις, που ήρθαν στο τέλος της εξαήμερης συνάντησης του συνεδρίου,

έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά σε όλη τη χώρα, ενώ οι επαρχιακές αρχές θα είναι επιφορτισμένες να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις σύμφωνα με την τοπική δημογραφική κατάσταση.

Στην Κίνα το ποσοστό γεννητικότητας είναι μόλις πάνω από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία τεκνοποίησης - ποσοστό που είναι υψηλότερα από τους περιφερειακούς γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και του Ταϊβάν, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Η Νιγηρία έχει το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο ανά γυναίκα, με πάνω από επτά, η Ινδία έχει 2.55 και η ΗΠΑ έχει 2.06.

Η δημογραφική πολιτική ελέγχου της Κίνας καθιερώθηκε το 1979 για να περιορίσει τα ζευγάρια στις αστικές περιοχές σε ένα μόνο παιδί. Ωστόσο, πλέον οι ηγέτες φοβούνται τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας η οποία μειώνει το εργατικό δυναμικό και οξύνει το θέμα φροντίδας των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.

Προηγούμενες μεταρρυθμίσεις επέτρεπαν στα ζευγάρια να έχουν ένα δεύτερο παιδί, αν και οι δύο ήταν μοναχοπαίδια ή αν στην περίπτωση των αγροτικών πληθυσμών, το πρωτότοκο παιδί τους ήταν κορίτσι.

Η παραδοσιακή προτίμηση για τα αγόρια έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία μεταξύ των φύλων καθώς κάποια ζευγάρια επιλέγουν το φύλο μέσα από επιλεκτικές αμβλώσεις.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι δημογράφοι λένε ότι η Κίνα θα έχει 24 εκατομμύρια άνδρες, οι οποίοι, λόγω της ανισορροπίας των φύλων Κίνας, δεν θα είναι σε θέση να βρουν σύζυγο.

Στρατόπεδα εργασίας

Δίνεται τέλος στα στρατόπεδα εργασίας, ενός αμφιλεγόμενου συστήματος τιμωρίας το οποίο παραβαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1950 με βάση το σοβιετικό γκουλάγκ, επέτρεπε στις Κινέζικες αρχές να στέλνουν τους παραβάτες για έως και τέσσερα χρόνια ποινή φυλάκισης χωρίς δίκη.

Η Κίνα έχει 260 στρατόπεδα εργασίας που κατέχουν 160.000 κρατούμενους στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανταποκριτές λένε ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους έχουν συλληφθεί για αδικήματα ναρκωτικών – είτε πωλούσαν ή αγόραζαν μικρές ποσότητες παράνομων ναρκωτικών.

Μερικά από τα στρατόπεδα εργασίας αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρα απεξάρτησης.

The post Κίνα: Επιτρέπουν και… δεύτερο παιδί υπό προϋποθέσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα