Ν. Δένδιας στο «Π»: Η Αθήνα θα ξαναγίνει «της Γης το δαχτυλίδι»

Το «Π» ξεκινά αυτοψία στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της πρωτεύουσας. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, το να κατοικείς στο ιστορικό κέντρο ήταν προνόμιο και σε πολλές περιπτώσεις πολυτέλεια. Κάτι οι λαθρομετανάστες, κάτι η εγκατάλειψη των νεοκλασικών κτηρίων, το Κέντρο έγινε «γκέτο» ναρκομανών, λαθροπωλητών, λαθρομεταναστών και, δυστυχώς, άσχημων συνηθειών… Η αυτοψία του «Π» ξεκινά από τον πολιτικό που έβαλε στόχο να καθαρίσει το Κέντρο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας,

ξεκαθαρίζει ότι έπεται συνέχεια…

«Η εικόνα της Αθήνας έχει εμφανώς βελτιωθεί. Θα μπορέσει με τις ενέργειες και τις προσπάθειές σας να ξαναγίνει κατοικήσιμο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας;», ήταν η ερώτηση που θέσαμε στον κ. Δένδια, ο οποίος απάντησε ως εξής: «Η εικόνα της Αθήνας έχει αλλάξει σε μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό, αυτούς τους έντεκα μήνες. Μία μικρή περιήγηση στο Κέντρο αρκεί για να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε πολίτης. Από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα 30.000 παράνομοι μετανάστες έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα ζούσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο Κέντρο και αναπόφευκτα θα γίνονταν υποχείρια του οργανωμένου εγκλήματος. Την ίδια ώρα, έχει ενταθεί η αστυνόμευση, με βάρδιες της ομάδας ΔΙΑΣ καθ’ όλο το 24ωρο και άλλες δράσεις».

Ενταση δράσεων

Οσο για το σχέδιό του, ο Ν. Δένδιας αναφέρει: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν πρόκειται να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντιθέτως, λόγω και της τουριστικής περιόδου, θα ύπαρξη ένταση των αστυνομικών δράσεων στο Κέντρο, ενώ έμφαση τους επόμενους μήνες θα δοθεί και σε συμπληρωματικές δράσεις σε συνοικίες της πρωτεύουσας. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, στον οποίο επίσης υπάρχει μεγάλη βελτίωση τους τελευταίους μήνες. Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργηθεί μία τάση επιστροφής στην κατοικία στο Κέντρο, ώστε να υπάρξει μία συνολική βελτίωση στην εικόνα του, καθώς –κακά τα ψέματα– η ερήμωσή του από οικογένειες, το οδήγησε σταδιακά σε μαρασμό, σε συνδυασμό τα τελευταία χρόνια και με την οικονομική κρίση. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Αθήνα να ξαναγίνει ‘‘διαμαντόπετρα, της Γης το δαχτυλίδι’’».

Ως προς τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και άλλους οργανισμούς, τονίζει: «Με τον Δήμο Αθηναίων υπάρχει ανοιχτός δίαυλος συνεργασίας, όπως επίσης με κινήσεις πολιτών για την αναβάθμιση του Κέντρου. Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι η αλλαγή της εικόνας του Κέντρου αφορά όλους μας. Δεν πρόκειται απλώς για την πρωτεύουσα της χώρας μας, αλλά για τον καθρέφτη της σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αλέξης Λιγδιανός

Keywords
Τυχαία Θέματα