Ο αντιρατσισμός

Του Ιάκωβου Φριζή*

ΕΞΗΝΤΑ ΟΚΤΩ (68) χρόνια μετά την ολοκληρωτική ήττα του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, σήμερα μιλάμε για τη «δημοκρατική» αναβίωση του ναζισμού, ενός καθεστώτος με ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές συνιστώσες.

ΑΛΗΘΕΙΑ, ο ναζισμός μπορεί σοβαρά να απειλήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες; Ακούμε πολύ συχνά να γίνεται λόγος για ρατσισμό, φυλετικό διαχωρισμό, ξενοφοβία, θρησκευτική διαφορά, για εθνικισμό. Ναι, να έχουμε εθνικισμό, δηλαδή πατριωτισμό, όχι όμως έναν εθνικισμό που να πολεμά τις ιδέες της

συμφιλίωσης των λαών, όχι έναν εθνικισμό με μισαλλοδοξίες και αντισημιτικές τάσεις. Είναι «άκομψο» να χρησιμοποιείται ο αντισημιτισμός ως σπουδαίο εργαλείο για την επιβολή των φασιστοναζιστικών ιδεών. Θέλουμε Ενωμένη Ευρώπη πάνω στο μίσος;

ΤΟ ΘΕΜΑ του ρατσισμού είναι τεράστιο. Θα αναφέρω δύο απόψεις:

1. Του Σ. Βιζεντάλ: «Ο ρατσισμός ζει μέσα μας. Ενυπάρχει σε πολλούς ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν την εγγενή ιδιότητα να διεισδύουν στη ζωή μας μέσα από πολλά παράθυρα. Τα δημοκρατικά κόμματα δεν ζητούν από τα μέλη τους παρά μόνο την ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ζητούν κάθε μέρα κάτι από κάθε οπαδό τους. Το μίσος αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο κάθε συμφοράς, που έχει να παρουσιάσει η ανθρώπινη ιστορία. Το μίσος και η τεχνολογία ήταν τα δύο ουσιαστικά στοιχεία της ναζιστικής συμφοράς. Δεν εφεύρε ο Χίτλερ τον ρατσισμό, ούτε τον αντισημιτισμό. Απλά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας του καιρού του εκπλήρωσε τα όνειρα αιώνων».

2. Του Σπινόζα: «Πρέπει απαραιτήτως να δίνουμε στους ανθρώπους την ελευθερία της κρίσεως και να τους κυβερνούμε κατά τρόπο ώστε, ενώ θα εκφράζουν ανοικτά απόψεις διαφορετικές και αντιτιθέμενες, να μπορούν εντούτοις να ζουν με ομόνοια».

ΑΥΤΗ Η «ομόνοια» δεν υπάρχει σίγουρα ούτε στον ρατσισμό, ούτε στον αντισημιτισμό, που σήμερα αρκετοί τον λένε αντισιωνισμό για να μη τους χαρακτηρίσουν ως εχθρούς του εβραϊκού λαού.

ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ δεν έχουμε μία ουσιαστικά Ενωμένη Ευρώπη, είναι επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη να ενώσουμε ΟΛΟΙ τις φωνές μας κατά του μίσους από άνθρωπο σε άνθρωπο, που γεννά ο νεοναζισμός.

*Ο Ιάκωβος Φριζής είναι υιός του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, του πρώτου ανώτερου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού που έπεσε στον πόλεμο του ’40.

Keywords
Τυχαία Θέματα