Μενέλαος Δασκαλάκης: Έβαλε τάξη στο χάος

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Κυρίαρχη τάση της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι η θεωρία και ζητούμενο η πράξη. Η υπόσχεση και όχι η υλοποίηση. Οι… δεσμεύσεις που εξαγγέλλονται σε προεκλογικές περιόδους και ουδέποτε υλοποιούνται, είτε γιατί η «κορυφή» αναίρεσε, είτε γιατί η «βάση», δηλαδή ο διοικητικός μηχανισμός που επέλεξε η «κορυφή», δεν στάθηκε ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τού, ούτως ή άλλως, δυσκίνητου και γραφειοκρατικού Δημοσίου.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, οι οποίες ευτυχώς στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι λίγες. Μία

από αυτές ακούει στο όνομα «Μενέλαος Δασκαλάκης». Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και γενικός διευθυντής της ΝΔ από το 2006 έως το 2010 ανέλαβε πριν από ενάμιση μήνα τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης. Ενεργώντας αθόρυβα κατάφερε στο ελάχιστο αυτό διάστημα να βάλει τάξη στο χάος των τηλεοπτικών συχνοτήτων, υπόθεση που σερνόταν επί δεκαετίες, χωρίς κανείς να τολμά ή να ενδιαφέρεται να αγγίξει.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που αρχικά επέκριναν την απόφαση Σαμαρά να τοποθετήσει έναν νομικό – οικονομολόγο σε θέση που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και σχετική επιστημονική επάρκεια. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, εκείνο που χρειαζόταν η συγκεκριμένη γραμματεία δεν ήταν έναν τεχνοκράτη με ανάλογους τίτλους, αλλά έναν σοβαρό μάνατζερ που μιλά ελάχιστα και ξέρει τουλάχιστον να ασκεί διοίκηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διεκπεραιώνει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Ο Χάρτης
Έτσι, ο Δασκαλάκης επέλυσε σε λίγες εβδομάδες το χρόνιο πρόβλημα με τον Χάρτη των Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του νέου τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου, «φτιάχνοντας» μάλιστα σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες την ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) των υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Χάρτης Συχνοτήτων περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας. Η εφαρμογή του Χάρτη θα δώσει τη δυνατότητα για δημιουργία νέων υπηρεσιών (πληροφόρησης, προγράμματος [EPG] και στο εγγύς μέλλον καινοτόμες τηλεοπτικές υπηρεσίες).
Επίσης, θα εξασφαλίσει ορθολογική εξοικονόμηση ραδιοφάσματος, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα και θα αποδοθεί για χρήση από άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες (π.χ. κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς), με άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη για τους πολίτες και το κράτος. Το προς ανάπτυξη ψηφιακό δίκτυο, που ορίζει ο Χάρτης Συχνοτήτων, θα έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερη ισχύ εκπομπής και κατανάλωση ρεύματος, με πολύ καλύτερη εμβέλεια και ποιότητα εικόνας, ενώ το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα απολαμβάνει τα οφέλη καθαρού ψηφιακού σήματος, απαλλαγμένο από «είδωλα», «χιόνια» και λοιπές παρεμβολές.
Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «ο Χάρτης Συχνοτήτων για την τηλεόρασ

Keywords
Αναζητήσεις
δασκαλακης συνεργατης κωστα καραμανλη, μενελαοςβδασκαλακη βιογραφικο
Τυχαία Θέματα