Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στην Ουκρανία – Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Κρίσιμη συνεδρίαση θα λάβει χώρα σήμερα στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να θέσουν ένα τέλος στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα, μια ημέρα αφού η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.

Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου είναι κρίσιμης σημασίας, σε μια στιγμή που το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε έκτακτη ανάγκη ενισχύεται. Το ουκρανικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα,

οι Ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες.

Μάλιστα, θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

«Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ο,τι επιτύχαμε (χθες) είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας», δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στη χώρα θα κυριαρχήσουν στη θεματολογία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, οι οποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της Ε.Ε., όπως με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, την ουκρανική κρίση παρακολουθούν με προσοχή και οι ΗΠΑ, ενώ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον Ουκρανό πρόεδρο ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.

The post Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στην Ουκρανία – Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα