Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις συνιστά ο ΟΟΣΑ

Επείγουσες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας«ζητά» η διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη, που δημοσιεύθηκε σήμερα υποστηρίζοντας ότι βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η φροντίδα προς τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην απασχόληση και στην επιμόρφωση, που θα πρέπει να επεκταθούν ιδιαίτερα προς τις προβληματικές ομάδες του πληθυσμού.

Τα στοιχεία

της έκθεση κάνουν λόγο για μείωση κατά 30% στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών κατά την πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά τις απώλειες των εισοδημάτων αντικατοπτρίζουν την πρωτοφανή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Από το 2008 και μέχρι το 2013 η ανεργία διογκώθηκε, με ρυθμό 3.800 ατόμων την εβδομάδα,ενώ το 60% του 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Σύμφωνα με το ΟΟΣΑ το κοινωνικτο σύστημα ής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση.

Και ενώ πριν την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις, το μεγαλύτερο όμως μέρος των οποίων πήγε σε νοικοκυριά με οικονομική ευχέρεια.

Αντίθετα από το 2007-8 οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία και την υγεία μειώθηκαν κατά περίπου 18% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με μια αύξηση κατά 14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε πραγματικές τιμές επίσης.

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι μαζί με την Ιταλία οι μόνες χώρες που δεν έχουν ένα «πανεθνικό επίδομα ελαχίστου εισοδήματος», τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ αναφερόμενη στο ΑΕΠ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη, την ίδια στιγμή όμως η πτώση των μισθών έχουν επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την έκθεση η πτώση των μισθών ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, επίσης έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής.

Τέλος αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη – σύμφωνα με τα στοιχειά της έκθεσης- ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δε θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης, ενώ και η υπογεννητικότητα είναι και αυτή μια σοβαρή συνέπεια της κρίσης.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία: Πριν από την κρίση ο δείκτης γεννήσεων ήταν 1,51, ήδη χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,63) και των χωρών του ΟΟΣΑ (1,75 ). Πέρυσι ο δείκτης έπεσε στο 1,42.

The post Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις συνιστά ο ΟΟΣΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα