ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης από την καύση του τζακιού και της ξυλόσομπας επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα. Όσο για τη θερμαντική απόδοση του αστικού τζακιού, αυτή είναι έτσι κι

αλλιώς μικρή, μόλις 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού. * Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. * Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα, όπως η δαδιά. * Αποφεύγετε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.

«Λευκή βίβλος» για την ψωρίαση
Λευκή Βίβλος (White Paper) εκδόθηκε στο πλαίσιο δράσεων βελτίωσης της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών με ψωρίαση για την Ευρώπη στο τεύχος του Ιουνίου στο «Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV)». Η Λευκή Βίβλος γράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας Ειδικών σχετικά με την υγεία στον τομέα της ψωρίασης (the European Expert Working Group for Healthcare in Psoriasis (EEWGHP). Ο στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής στους 17 με 25 εκατομμύρια ασθενείς με ψωρίαση σε όλη την Ευρώπη. Η Λευκή Βίβλος (White Paper) για την ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα των ευρημάτων και των συζητήσεων της ομάδας EEWGHP και παρέχει απτούς στόχους και σημεία δράσης στους σημαντικούς εταίρους που ασχολούνται με την ψωρίαση σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να διευρύνουν τις θεραπευτικές προσδοκίες και να βελτιώσουν τα κλινικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά, η πρώιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα, στη σωστή θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή, είναι τα πλέον σημαντικά θέματα για τη βελτίωση της θεραπείας και της μακροπρόθεσμης προοπτικής για έναν ασθενή με ψωρίαση. Στην Ελλάδα η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου πραγματοποιήθηκε με συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση, ΚΑΛΥΨΩ. Ολόκληρη η Λευκή Βίβλος (White Paper) για την ψωρίαση είναι διαθέσιμη δωρεάν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1468-3083/homepage/psoriasis_white_paper.htm

ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Μείωση μικροβιακής χλωρίδας
Σε επιστημονική παρουσίαση που έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού μετά την επιχάλκωση της Β΄ Μονάδος Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αγία Σοφία από την εντατικολόγο ιατρό κ. Χρύσα Πετροπούλου.
Στη συγκεκριμένη μονάδα παρατηρήθηκε ελάττωση της μικροβιακής χλωρίδας σε ποσοστό άνω του 95%, στα σημεία εφαρμογής των κραμάτων αντιμικροβιακού χαλκού. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του φαινομένου στεφάνης σε ακτίνα δράσης άνω των 50 εκατοστών, με μείωση της μικροβιακής χλωρίδας σε ποσοστό 70%-75%. Η επιχάλκωση έγινε τον Ιούλιο 2012 και οι μετρήσεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. Η διευθύντρια της Β΄ Μονάδος Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, κ. Μαρίνα Αναγνωστάκου, δήλωσε σχετικά: «Η μείωση των λοιμώξεων ως αποτέλεσμα της ελάττωσης των παθογόνων βακτηρίων και ιών σε μία ειδικού τύπου μονάδα (ΜΕΝ) θα επιφέρει τη βελτιστοποίηση της υγείας των νεογνών που φιλοξενούνται στις μονάδες του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία».

«ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ»: Επικίνδυνα τα κατάγματα ισχίου
Περισσότερα από 450.000 κατάγματα ισχίου, λόγω πτώσης ηλικιωμένων ατόμων, έχουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο ετήσιος αριθμός των ηλικιωμένων (70 και πλέον χρόνων) με κάταγμα ισχίου κυμαίνεται μεταξύ 15.000 με 20.000! Τα παραπάνω επισήμανε με αφορμή την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο Δρ. Γεώργιος Δημάκης, ορθοπαιδικός-χειρουργός-τραυματιολόγος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κατάγματα του ισχίου είναι τα πιο επικίνδυνα και για τους ασθενείς αυτούς η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά η θνητότητα των ηλικιωμένων αυτών ασθενών τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 50% λόγω επιπλοκών και μόνο ένα 30% των ασθενών επανέρχονται στην πρότερη κινητική δραστηριότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα