Καλούν την κυβέρνηση να παλέψει

Γράφουν οι ΕΥΗ ΚΟΛΙΟΥ – ΝΙΚΟΛ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα, στη δόξα της δικής σου γης και του ουρανού. Στο δρόμο και στο ΠΑΛΕΜΑ και στο λιθάρι… Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή. Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί…» υπενθυμίζουμε και υπογραμμίζουμε στη ΔΟΕ αυτό που ίσως έχει ξεχάσει ή που θέλει να το θάψει στα βάθη της Ιστορίας… Της δικής

μας Ιστορίας και της Ιστορίας όλου το κόσμου. Ενός πολιτισμού που έδωσε τη Φλόγα του για τη δημιουργία όλων των πολιτισμών. Αφού δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας την κληρονομιά, τουλάχιστον ας μην την απαρνηθούμε με το έτσι θέλω κάποιων που μάλλον το αθάνατο αρχαίο πνεύμα δεν έχει να τους πει τίποτα.
Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ανιστόρητης απόφασης της ΔΟΕ για την κατάργηση της Ελληνορωμαϊκής Πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, βουλευτές καταθέτουν σειρά ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο. Αναλαμβάνουν μια σειρά πρωτοβουλιών, ψάχνοντας για απαντήσεις στην απόφαση.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, καταθέτοντας ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας για το θέμα της κατάργησης αυτής –που από την πρώτη κιόλας στιγμή το «Π» έπιασε τον μίτο και προσπάθησε να ξεδιπλώσει αυτό κουβάρι–, η οποία απαίτησε να απαντηθεί με ΒΕΤΟ, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μην έχετε εξεγερθεί ακόμα από την είδηση αυτή;».
Ψάχνοντας για απαντήσεις ο κ. Νικολόπουλος, διερωτάται γιατί δεν έχει πάρει η κυβέρνηση ακόμα θέση, αναφέροντας πλήθος ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών, συμβολικών και ουσιαστικών λόγων για τους οποίους η απόφαση της ΔΟΕ είναι ανιστόρητη και πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση. Παράλληλα, διερωτάται γιατί τόσο καιρό δεν έχει ετοιμαστεί κάποιο σχέδιο δράσης στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικά για την καλλιέργεια της Ολυμπιακής Ιδέας.
Υπενθυμίζοντας πως πριν από λίγα χρόνια είχε συμβεί το ίδιο και για την πυγμαχία –που, τελικά, διεσώθη– έκανε λόγο για ένα λόμπι που προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, μετατρέποντάς τα σε Ολυμπιακά Παιχνίδια. Επικαλούμενος, δε, δημοσίευμα της «Bild» τόνισε πως «Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πάλη είναι Ολυμπιάδα χωρίς Ελλάδα» και ρωτά την κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν τη συντονισμένη εκστρατεία διαφόρων κύκλων συμφερόντων.
Την ίδια ώρα, καταθέτουν ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, Θ. Κωνσταντινίδης και Σπ. Χαλβατζής, που ρωτούν ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην επικυρωθεί μια τέτοια απόφαση και να μην καταργηθεί το άθλημα από τη λίστα των Ολυμπιακών Αγώνων και, επίσης, εάν θα βοηθήσει στην οικονομική χρηματοδότηση της ομοσπονδίας και των σωματείων πάλης.
Αμέτοχη δεν θα μπορούσε να μείνει και η βουλευτής Β΄ Αθηνών, Άννα Καραμανλή, η οποία και ως μέλος της αθλητικής οικογένειας φιλοδοξεί να μαζέψει πάνω από 200 υπογραφές κατά της απόφασης από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα.

Αυτοί που κατήργησαν την πάλη

Δώδεκα άνδρες και τρεις γυναίκες αποτελούν τη 15μελή εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ που έστειλε το άθλημα της πάλης, με συνοπτικές διαδικασίες, στο πυρ το εξώτερον. Ψήφισαν, όμως, οι 14. Ο πρόεδρος Ζακ Ρογκ απείχε της ψηφοφορίας αλλά, όπως λένε οι κακές γλώσσες, όχι και της συνωμοσίας… Ο ίδιος δήλωσε απόλυτη ουδετερότητα, αλλά ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για έναν πρόεδρο που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συνταξιοδοτείται από το Ολυμπιακό Κίνημα; Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ρογκ πρόλαβε και έβαλε, λίγο πριν από την αποχώρησή του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το αγαπημένο του άθλημα, το ράγκμπι (με ψήφους 8-7), το οποίο υπηρέτησε στα νιάτα του ως αθλητής.
Κανείς από τους 14 που ψήφισαν δεν έχει σχέση με την πάλη, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που, μάλιστα, κινδύνευαν περισσότερο. Ούτε προέρχονται από χώρες με παράδοση στο άθλημα αυτό, πλην της Γερμανίας και της Σουηδίας. Η επιτροπή, λοιπόν, αποτελείται από τους εξής: Σερ Μιανγκ Νγκ (Σιγκαπούρη) 63 χρόνων, έπαιξε τένις και γκολφ. Τόμας Μπαχ (Γερμανία) 60 χρόνων, ξιφασκία. Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ (Μαρόκο), 50 χρόνων, στίβος. Κρεγκ Ρίντι (Μ. Βρετανία), 72 χρόνων, μπάντμιντον και σκουός. Τζον Κόουτς (Αυστραλία) 63 χρόνων, κωπηλασία. Σαμ Ράμσαμι (Ν. Αφρική) 75 χρόνων, κολύμβηση και στίβος. Γκουνίλα Λίντμπεργκ (Σουηδία) 65 χρόνων, καμιά αθλητική δράση. Τσιάνγκ Κούο Γου (Ταϊπέι) 67 χρόνων, σκουός και τάε κβο ντο. Ρενέ Φαζέλ (Ελβετία) 63 χρόνων, χόκεϊ επί πάγου. Πάτρικ Χίκεϊ (Ιρλανδία) 68 χρόνων, τζούντο, ποδόσφαιρο και σκουός. Κλόντια Μπόκελ (Γερμανία) 40 χρόνων, ξιφασκία. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ (Ισπανία), 53 χρόνων, μ. πένταθλο και τένις. Σεργκέι Μπούμπκα (Ουκρανία) 50 χρόνων, στίβος. Βίλι Κάλτσμιτ (Γουατεμάλα) 74 χρόνων, μπέιζμπολ και τάε κβο ντο.
Οι ίδιοι, τον προσεχή Μάιο στην Αγία Πετρούπολη, θα εξετάσουν την είσοδο επτά αθλημάτων, που τώρα βρίσκονται στη λίστα αναμονής και που κατ’ ουσίαν έγιναν έξι μετά τη συγχώνευση του μπέιζμπολ με το σόφτμπολ. Θα είναι οι ίδιοι ακριβώς που θα επανεξετάσουν την απόφαση για την πάλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα