Μέσα έξω παίζει ο Σαμαράς

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Με το βλέμμα επικεντρωμένο σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ευρώπη βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να κινηθεί παράλληλα και να επιτύχει όσο το δυνατόν συντομότερα την αναστροφή του οικονομικού κλίματος.
Σήμερα, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Μεγαλόνησο, με επικρατέστερο νέο πρόεδρο τον Ν. Αναστασιάδη, με τον

οποίο ο πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει το επόμενο βήμα στη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη διασύνδεσή της με την κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα, η Μέρκελ συναντάται με τον Ερντογάν στην Άγκυρα για να συζητήσουν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που, αμέσως μετά την απάντηση του Ολάντ, σε ερώτηση του «Π» την περασμένη Τρίτη, ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή, προχώρησε σε κίνηση επίδειξης ισχύος εις βάρος της Ελλάδας και η Αθήνα απάντησε με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό ο Σαμαράς συναντάται με τον κάθε υπουργό ξεχωριστά, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού, ενώ το αναπτυξιακό επιτελείο ετοίμασε και παρέδωσε το νέο νομοσχέδιο που διευκολύνει τις επενδύσεις και τη ρευστότητα. Η πολυεπίπεδη δραστηριότητα Σαμαρά δείχνει το εύρος της προσπάθειας, ωστόσο, ορισμένοι αριθμοί εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί. Για παράδειγμα, μπορεί την Παρασκευή η Ελλάδα να εισέπραξε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις απορροφήσεις κονδυλίων και τα βήματα προόδου στις μεταρρυθμίσεις, όμως, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά πολύ των στόχων και υπάρχει κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να «στρίψει το τιμόνι» μέχρι το καλοκαίρι. Οι επόμενες κινήσεις Όπως ανέφερε σε απάντησή του προς το «Π» ο Αντώνης Σαμαράς, το επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να ταξιδέψει στην Άγκυρα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους γείτονες και να προχωρήσει στη διακήρυξη της ΑΟΖ, έχοντας ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου.
Εντός του Μαρτίου είναι πιθανή και η μετάβασή του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για μια πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, μέχρι το καλοκαίρι θα επισκεφτεί Ρωσία και Κίνα, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών τέτοιων ταξιδιών, καθώς θέλει να μοιράσει ισομερώς την πίτα των επενδύσεων.
Όσον αφορά στις κινήσεις του στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό και θα τα ανακοινώσει αμέσως μετά το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεχόμενος τη σχετική πρόταση Βενιζέλου. Τρομοκρατία Ξεχωριστό τμήμα αποτελούν οι χειρισμοί του πρωθυπουργικού επιτελείου στην υπόθεση της αυξανόμενης δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι πρώτες «ρουκέτες» του Αντ. Σαμαρά κατά του Αλ. Τσίπρα θα εξαπολυθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά και θα ακολουθήσει κύκλος αποκαλύψεων για τη διασύνδεση του τρόμου με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Άλλωστε, περισσότερα από δέκα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενά συγγενικά τους πρόσωπα έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί από το 2007 έως σήμερα, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε οργανώσεις του τρόμου, ενώ παλαιότερα πέντε συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις δίκες της 17Ν ως μάρτυρες υπεράσπισης κατηγορουμένων και καταδικασθέντων τρομοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα