Η «τίγρης», ο «καυτός» Σεπτέμβρης και το Βερολίνο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «ΤΙΓΡΗΣ» αρχίζει να δείχνει τα δόντια της: Σε επίπεδο αγορών ήδη η Ελλάδα μοιάζει να ενθουσιάζει τα πλήθη, το «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν επιστρέψει σε προ μνημονίου επίπεδα, 1 δισ. ευρώ περισσότερο εισόδημα από πέρυσι αναμένεται να εισρεύσει από τους πολυπληθείς επισκέπτες της Ελλάδας το καλοκαίρι και ο Αντώνης Σαμαράς ζητά και από την τεράστια αγορά της Κίνας να συμβάλει στην επερχόμενη και πολυαναμενόμενη ανάπτυξη…

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ έχει στηθεί: Η Αθήνα πρέπει να πετύχει. Πρέπει να αποδειχθεί ότι η πολιτική των μνημονίων είναι η ενδεδειγμένη «φόρμουλα» για έξοδο από την κρίση. Και όχι μόνον: Βοηθούντος και του Βερολίνου –που δεν επιθυμεί αστάθεια στην Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου– ουσιαστικά η χώρα μας εξωθείται στην ανατροπή… Στην επιτυχία… Στόχος να επιστρέψει η Αθήνα στις αγορές το 2014.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, όμως, θα κριθεί –εν πολλοίς– τον Σεπτέμβριο που θα είναι και ο μήνας ορόσημο: Οχι μόνο λόγω εκλογών στη Γερμανία, αλλά και γιατί οι δανειστές αναμένουν τις αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat, όπου θα διαφανεί το πραγματικό έλλειμμα και χρέος και το εάν θα καταφέρουμε να κλείσουμε το 2013 με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Εως τότε θα έχει φανεί, εάν η ύφεση θα «φρενάρει» το 2014 δίνοντας σάρκα και οστά στις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να προϋπαντήσει το 2014 ως ένας άλλος οικονομικός «τίγρης»… Με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, με σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την προσδοκία ότι θα «σβήσουν» 50 δισ. (το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης) από το δημόσιο χρέος μέσα σε μια νύχτα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, όμως, είναι σχέδια επί χάρτου… Και η πραγματική οικονομία προς το παρόν δεν τα νιώθει…

Keywords
Τυχαία Θέματα