Πότε χορηγούνται φάρμακα στα παιδιά με τικ

03:15 20/5/2013 - Πηγή: TNSite

Έχω ένα κοριτσάκι 9 χρονών το οποίο εμφανίζει περιστασιακά τικ από την Α’ Δημοτικού, όταν και διεγνώσθη με δυσλεξία. Τα τικ έχουν χειροτερέψει και ο παιδοψυχίατρος μας συνέστησε φαρμακευτική αγωγή. Είναι δόκιμη θεραπεία;

Όταν τα τικ δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, τότε δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο παιδί και η συστηματική υποστήριξη από τους γονείς συχνά αρκεί για την υπέρβασή τους.

Η φαρμακευτική

αγωγή ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές όπου τα τικ είναι επαναλαμβανόμενα, έντονα και παρεμβαίνουν σημαντικά με την ποιότητα της καθημερινότητας του παιδιού, πλήττοντας τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, την αυτοεκτίμησή του και την σχολική του απόδοση.

Η αγωγή θα πρέπει να χορηγείται μόνο από παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία του εν λόγω συνδρόμου.

Η ψυχολογική υποστήριξη με παιδοψυχολόγο θα πρέπει να συνοδέψει την φαρμακοθεραπεία ουτοσώστε η κόρη σας να μάθει να ελέγχει ως έναν βαθμό την ένταση των τικ, να ανακουφίζεται από το άγχος της και να διατηρεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Η εμφάνιση της δυσλεξίας μπορεί να επηρέασε την σχολική της απόδοση και να μείωσε την αυτοπεποίθησή της, με αποτέλεσμα το συνοδό άγχος να πυροδότησε τα τικ. Παράλληλα λοιπόν με τη θεραπεία των τικ, η διαχείριση της δυσλεξίας με ειδικό παιδαγωγό δεν θα πρέπει να παραμεληθεί ως θεραπευτικός στόχος.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα