Ρόμπιν Γκιμπ: Η ζωή και το τέλος του θρυλικού μέλους των Bee Jees

Άγγλος τραγουδοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή στο οικογενειακό συγκρότημα των Bee Gees, μαζί με τα αδέλφια του, Μόρις και Μπάρι.

Ο Ρόμπιν Χιου Γκιμπ (Robin Hugh Gibb) γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1949 στο νησί Μαν της Αγγλίας. Ο πατέρας, Χιου Γκιμπ, ήταν ντράμερ και η μητέρα του, Μπάρμπαρα Πας, τραγουδίστρια. Τη δεκαετία του ’50 η οικογένεια Γκιμπ μετακόμισε στο Μάντσεστερ, όπου τα

τρία αδέλφια άρχισαν να τραγουδούν σε διαγωνισμούς ταλέντων. Το 1958 η οικογένεια Γκιμπ μετανάστευσε στην Αυστραλία για την αναζήτηση καλύτερης τύχης. Τα τρία αδέλφια άρχισαν και πάλι να τραγουδούν, αυτή τη φορά για το χαρτζιλίκι τους.

Μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία το 1967, τα τρία αδέλφια υιοθέτησαν το όνομα Bee Gees (φωνητική απόδοση των αρχικών Brothers Gibb) και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από το πρώτο κιόλας άλμπουμ τους. Τα επόμενα χρόνια έγραψαν μία σειρά από σπουδαία ποπ τραγούδια, που εντυπωσίαζαν με τις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων και τη μελαγχολική τους διάθεση, η οποία θα φτάσει στα όρια της υπερβολής τη δεκαετία του ’70. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος, τα προσεγμένα και περίπλοκα φωνητικά τους, στα οποία συνεισέφερε καθοριστικά ο Ρόμπιν Γκιμπ. Από εμπορική άποψη, οι Bee Gees θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα μουσικά σύνολα, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια δίσκους.

Το 1969 ο Ρόμπιν Γκιμπ διαφώνησε με τον μεγάλο αδελφό του Μπάρι και ξεκίνησε σόλο καριέρα. Η επιτυχία τού χτύπησε νωρίς την πόρτα. Το σινγκλ Saved by the Bell έφθασε στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών και με πωλήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου αντιτύπων έγινε χρυσό. Δεν είχε την ίδια τύχη το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ Robin’s Reign, που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο. Πέρασε απαρατήρητο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά γνώρισε περιορισμένη επιτυχία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Έτσι, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα προσωπικά του μουσικά σχέδια και να επαναδραστηριοποιηθεί στους Bee Gees. Τη δεκαετία του ’80 κυκλοφόρησε τρία προσωπικά άλμπουμ, που γνώρισαν επιτυχία μόνο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στα τέλη του 2002 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Magnet, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο του δίδυμου αδελφού του Μόρις Γκιμπ, που σήμανε τη διάλυση των Bee Gees.

Στις 26 Μαρτίου του 2012, με τη συνεργασία του γιου του Ρόμπιν-Τζον κυκλοφόρησε το άλμπουμ The Titanic Requiem, με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία του Τιτανικού. Μία φιλόδοξη δουλειά, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου και του δικού μας Μάριου Φραγκούλη στα φωνητικά.

Στην προσωπική ζωή του, ο Ρόμπιν Γκιμπ παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1968 τη γραμματέα της δισκογραφικής του εταιρείας Μόλι Χάλις, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Το ζευγάρι επέζησε του σιδηροδρομικού δυστυχήματος του Χίδερ Γκριν (5 Νοεμβρίου 1968), στο οποίο σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι. Το 1980 χώρισαν και το 1982 ο Γκιμπ παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τη συγγραφέα Ντουίνα Μέρφι, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον μουσικό Ρόμπιν-Τζον.

Η Ντουίνα ενδιαφέρεται για τον Δρυϊδισμό και είναι πιστή Ινδουίστρια, ενώ ο Ρόμπιν είναι χορτοφάγος και απέχει συνειδητά από το αλκοόλ. Πολιτικά είναι οπαδός και χορηγός του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του στο Μαϊάμι τα Χριστούγεννα του 2006, προκαλώντας την αντίδραση του βρετανικού τύπου.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ρόμπιν Γκιμπ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την υγεία του. Στις 14 Αυγούστου 2010, κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Βέλγιο, ένοιωσε έντονους στομαχικούς πόνους. Υπεβλήθη σε εγχείρηση και οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του εντέρου. Από τότε υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος έκανε μετάσταση στο ήπαρ, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail on Sunday (22 Ιανουαρίου 2012). Στις 28 Μαρτίου εισήχθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου για προγραμματισμένη επέμβαση στο έντερο. Στις 14 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι υπέστη πνευμονία και έπεσε σε κώμα, από το οποίο συνήλθε μία εβδομάδα αργότερα. Πέθανε στις 20 Μαΐου του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα