«Η Επίδαυρος εφ΄ όλης της ύλης» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την έκθεση «Η Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης» με ντοκουμέντα από το αρχείο και τη συλλογή του δημοσιογράφου-συγγραφέα-εικαστικού και συλλέκτη, Βασίλη Καββαθά, σε επιμέλεια του ίδιου. Από την Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013.
Η έκθεση έχει ως στόχο την ουσιαστική γνωριμία του κοινού, και ειδικότερα των νεώτερων γενεών, με το μαγικό, και συνάμα, γνωστό – άγνωστο στην ολότητά του, τόπο, που λέγεται Επίδαυρος. Ένα σημείο αναφοράς, από τους

αρχαιότατους χρόνους. Ένα τόπο πολιτισμού και επιστήμης, που συνδέει άμεσα τη μαθητεία, την σπουδή και την εκπαίδευση με το Ιερό του Ασκληπιού, όπου κάποτε συνέρρεαν κατά μυριάδες οι προσκυνητές – ασθενείς απ’ όλα τα γνωστά μέρη της εποχής, για να βιώσουν την εμπειρία του θαύματος, ν’ ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως που τους «οδηγούσε» ενώπιον του θεού, ο οποίος «και νεκρούς ανάσταινε»…

Μέρος του αρχείου του Βασίλη Καββαθά, ο οποίος έχει αναγάγει σε έργο ζωής -μισό αιώνα θεατής του θεάτρου -έχει αναλώσει ανάλογο χρόνο στην έρευνα της ιστορίας της γενέτειράς του- θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ ο απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης της Επιδαύρου.

Η μοναδική συλλογή του Βασίλη Καββαθά αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα του θεάτρου, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες Επιδαύριας θεματολογίας.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις 20:00, ο Βασίλης Καββαθάς μιλά για τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και την ανασκαφή στο Ιερό, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα συλλεκτικά συγγράμματα-εκδόσεις του.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς συνομιλεί – εν είδη ιδιότυπων συνεντεύξεων- με ανθρώπους που έχουν βιώσει την εμπειρία της Επιδαύρου:

Με θέμα: Η Ιατρική στην Επίδαυρο
την Πέμπτη 13.6, στις 20:00, με τον Στέφανο Γερουλάνο, Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Καθηγητή τ. Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με θέμα: Επίδαυρος Εφ΄ όλης της Ύλης
την Τετάρτη 19.6, στις 20:00, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, Φιλόλογο – Κριτικό θεάτρου – Επίτιμο Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
την Πέμπτη 27.6, στις 20:00, με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Θεατρολόγο, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλονται καθημερινά τα ντοκιμαντέρ, ευγενική προσφορά του Αρχείου – Μουσείου της ΕΡΤ:

• Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
• ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΗΔΕΙΑ
• ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
• ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ, Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
• ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ… ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

στο Video-Room του ΙΜΚ, Δευ – Κυρ από τις 19:00 έως τις 21:30
Τα ντοκιμαντέρ

ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

1) Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
2) ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΗΔΕΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα