Φρένο στην παροχή προσωπικών οικονομικών στοιχείων σε ξένα funds

Στα χέρια ξένων funds πέφτουν, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «ευαίσθητα» προσωπικά οικονομικά δεδομένα οφειλετών από ελληνικές τράπεζες, πριν γίνει κάποια εκχώρηση νέου δανείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Πέτρου Χριστόφορου, σε περίοδο της οικονομική κρίσης «προσβάλλονται οικονομικά δεδομένα» και γι αυτό ο στόχος της Αρχής προσανατολίζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Μάλιστα

το καλοκαίρι είχε επιβληθεί πρόστιμο στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε μαζική διαρροή στοιχείων Ε1, Ε2, Ε9, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης και στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων.

Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και, εκτός από το πρόστιμο, επέβαλε και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή στις συστάσεις.

Σήμερα κατά την ακρόαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την ανεξάρτητη Αρχή να απαντήσει αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής.

Όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνθηκε, φέτος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με το ερώτημα αν μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των οικονομικών δεδομένων και αυτών που περιλαμβάνονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο πλαίσιο διαβιβάσεως αυτών των στοιχείων δια μέσου της Γενικής Γραμματείας προς ελεγκτικές Αρχές και αντίστροφα. Κρίθηκε, όμως, ότι η υπερσυγκέντρωση οικονομικών δεδομένων σε έναν φορέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και γι΄ αυτό η Αρχή γνωμοδότησε ότι πρέπει ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να είναι καθαρά διαβιβαστικός.

The post Φρένο στην παροχή προσωπικών οικονομικών στοιχείων σε ξένα funds appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα