Φιλόξενες για Έλληνες επιχειρηματίες Τουρκία και Βουλγαρία

Τους έχουν… «πασάδες»

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη απο την εφημερίδα Karfitsa

Στο κυνήγι επιχειρηματικών ευκαιριών για Έλληνες μπαίνει η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, αναζητώντας αναξιοποίητες περιοχές στη γειτονική Τουρκία, στην προσπάθεια διεύρυνσης του δικτύου των 500 ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη εκεί, αλλά σχεδόν αποκλειστικά στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τόνισε ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β’ της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Χαράλαμπος Κουναλάκης στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού

Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την τουρκική και βουλγαρική αγορά, η περιοχή της Κωνσταντινούπολης θεωρείται κορεσμένη και αυτό γιατί το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων (δραστηριοποιούνται περί τις 500, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, τα τρόφιμα και η ενέργεια) εδρεύουν σε αυτή.

Για αυτό το λόγο, στόχος της πρεσβείας είναι το επόμενο εξάμηνο του 2013 να επισκεφθεί 15 περιοχές της Τουρκία μεταξύ των οποίων την Άγκυρα, την Σμύρνη, την Προύσα, το Γκαζιαντέπ, την Καισάρεια, το Ικόνιο, την Τραπεζούντα, την Σαμψούντα, την Αντιόχεια, το Μαρντίν και το Ντιγιαρμπακίρ, προκειμένου να εκτιμήσει πιθανά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα.

Οι συγκεκριμένοι νομοί, μπορούν σύμφωνα με τον κ. Κουναλάκη να εξελιχθούν σε επιχειρηματικούς παραδείσους, αφού σε περίπτωση επένδυσης εκεί προβλέπεται μείωση συντελεστών εταιρικής φορολόγησης και φορολόγησης εισοδήματος, μείωση εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, παραχωρήσεις γης, εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ, εξαίρεση τελωνειακών επιβαρύνσεων και επιστροφή ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν τα διμερή οικονομικά στοιχεία, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπερνούν τα 6,5 δισ. δολάρια, με τις αντίστοιχες τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι το ίδιο υψηλές, αφού μόλις οκτώ επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να επενδύσουν στη χώρα μας, με συνολικό κεφάλαιο 70 εκ. ευρώ.

Πρώτοι πελάτες οι Τούρκοι

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του 2012, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα πελάτης της Ελλάδας όσον αφορά τις εισαγωγές της, εάν υπολογιστούν στις ελληνικές εξαγωγές και τα πετρελαιοειδή και η έκτη χωρίς αυτά. Τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείται για πετρελαιοειδή – λιπαντικά, παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, ζώντα ζώα, ανόργανα χημικά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, μηχανήματα οπτικής – μετρήσεων, δέρματα, καλλυντικά, διάφορα δομικά υλικά, ιατρικά – φαρμακευτικά, πλαστικές ύλες – μονωτικά, μηχανήματα γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα ξυλείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, από 369 εκατ. ευρώ το 2002 εκτοξεύτηκαν το 2012 σε 2,6 δις ευρώ. Ωστόσο οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,06% των τουρκικών εισαγωγών από ολόκληρο τον κόσμο και από τις 65.500 εισαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο οι 2.201 (το 3,2%) εισάγουν από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Κουναλάκη στη ραγδαία ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα στην Τουρκία, με την Τουρκία να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική βιομηχανία παγκοσμίως μετά την Κίνα, με διαφορά 33 εταιρειών. Οι 30 μεγαλύτερες εταιρείες από τον κατάλογο των 225 top εταιρειών εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και έχουν αναλάβει έργα σε Αφρική, Ασία και Μ. Ανατολή. Σημειώνεται ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί 1,5 εκ. εργαζόμενους.

Διπλάσιοι τουρίστες

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα για το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία, αφού η χώρα μας γίνεται βαθμιαία ελκυστικός προορισμός για τους γείτονες.

Οι προτιμήσεις των Τούρκων τουριστών εστιάζονται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, την Κα-

βάλα, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τα ελληνικά νησιά με δημοφιλέστερα τις Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κρήτη.

Τα κριτήρια επιλογής των προορισμών είναι το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, που παρέχουν τη δυνατότητα αγορών και ψυχαγωγίας, καθώς και οι θρησκευτικοί λόγοι. Σύμφωνα με τον κ. Κουναλάκη πάνω από 30 μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς.

Όσον αφορά τα στοιχεία για το 2012, σημειώθηκε αύξηση 57,6% των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα σε σχέση με το 2011, δηλαδή από 62.226 τουρίστες το 2011 φτάσαμε τους 98.062 το 2012. Συνολικά, την περασμένη χρονιά αφίχθησαν στην Ελλάδα περίπου 500.000 Τούρκοι τουρίστες με κανονικές βίζες του 2012 (αλλά και παρελθόντων ετών), με πράσινα διαβατήρια καθώς και με κρουαζιερόπλοια.

Για το σύνολο του 2013 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των τουριστών σε 1 εκατ., ενώ μόνο στους πρώτους δύο μήνες του 2013, σημειώθηκε αύξηση 100% στον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Επενδυτικός

εταίρος η

Βουλγαρία

Τη διευρυμένη επιχειρηματική δραστηριποίηση των Ελλήνων στη Βουλγαρία επιβεβαίωσε στην ίδια εκδήλωση η γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β’ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Θεολογία Βούλ-

γαρη.

Σύμφωνα με την ίδια, «η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία γνώρισε μεγά-

λη ώθηση από το 2000 και, ύστερα από μία προσωρινή υποχώρηση κατά την διετία 2002–2004, έφθασε σε ύψος ρεκόρ το 2007 για να υποχωρήσει εκ νέου το 2008 υπό το κράτος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης». Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και Ολλανδία, με άμεσες επενδύσεις ύψους 3,5 δις ευρώ αντίστοιχα. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Βουλ-

γαρίας (ΒΝΒ), το 2012 καταγράφηκαν καθαρές εκροές ελληνικών επ-ενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 99 εκ. ευρώ. Πάντως, τα εν λόγω προσωρινά στοιχεία συχνά υπόκεινται σε μεταγενέστερες αναθεωρήσεις, σημείωσε.

Για τις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία ανέφερε πως παρατηρείται μία ευρεία διασπορά τους σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον χρηματοπιστωτικό.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον της Βουλγαρίας, τα θετικά στοιχεία όπως τα παρουσίασε η κ. Βούλγαρη είναι η δημοσιονομική θέση (χαμηλό έλλειμμα και χρέος), η γεωγραφική θέση/γειτνίαση με την Ελλάδα, το χαμηλό κόστος “doing business”, φορολογικό και μισθολογικό (ενιαίος φορολογικός συντελεστής 10%) και ο φόρος μερισμάτων 5%,ΦΠΑ 20%. Ακόμα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κυμαίνεται από 0,01 % – 0,45%, ενώ υπάρχει σταθερή νομισματική ισοτιμία από 2002, την ώρα που η Βουλγαρία είναι μέ-λος της ΕΕ από το 2007. Βέβαια, υφίστανται και αρνητικά στοιχεία, όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η συχνά αδιαφανής διαδικασία δημοσίων διαγωνισμών, το αργό δικαστικό σύστημα και ο μικρός πλη-

θυσμός 7,3 εκ. που στην πλειθοψηφία του είναι χαμηλού σχετικά εισοδήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα