Επιτροπή Εργασίας ζητάει θεσμικό πλαίσιο για τους εργάτες στα φραουλοχώραφα

Σειρά προτάσεων κατέθεσε η Επιτροπή Εργασίας που δημιουργήθηκε από δυο ομάδες Παραγωγών (Υρμίνη & Ήλιδα) με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νομιμότητας και των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της φράουλας, αλλά και γενικότερα στην ελληνική γεωργία.

Στο υπόμνημα επισυνάπτεται και η ακόλουθη εικόνα Καταλυμάτων εργατών γης από Ισπανία με την εξής λεζάντα: Οι κατασκευές είναι προσιτού κόστους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αδειοδότησης, ενώ έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας των εργατών γης. Πουθενά δεν υπάρχουν

λύσεις τύπου Camping, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τη στέγαση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς …

Στο υπόμνημα επισυνάπτεται και η ακόλουθη εικόνα Καταλυμάτων εργατών γης από Ισπανία με την εξής λεζάντα: Οι κατασκευές είναι προσιτού κόστους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αδειοδότησης, ενώ έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας των εργατών γης. Πουθενά δεν υπάρχουν λύσεις τύπου Camping, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τη στέγαση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς …

Στην πρώτη της συνεδρίαση, η Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα προτάσεις για τη στέγαση, τις διαδικασίες νομιμοποίησης και μετάκλησης ξένων εργατών και του θεσμικού πλαισίου που οφείλει να προωθήσει η πολιτεία.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Επιτροπής αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Οι παραγωγοί ήδη διανύουν την περίοδο προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με το ζήτημα των εργατών. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι κατά την υψηλής έντασης συγκομιδή, που ξεκινά το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο.

Κοινή πεποίθηση της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους άνεργους Έλληνες πολίτες και για το λόγο αυτό ζητά από τον ΟΑΕΔ να εντάξει στις λίστες των επαγγελμάτων του, τους «εργάτες γης», ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπάρχουσες κενές θέσεις καθώς και για τους ακριβείς όρους που θα διέπουν την εργασία τους, σύμφωνα πάντα με την εθνική νομοθεσία.

Ζητείται επίσης να διερευνηθεί και να επεκταθεί η δυνατότητα για μετάκληση εργατών γης, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών. Συγκεκριμένα ζητείται να επεκταθούν οι διακρατικές συμβάσεις και να συμπεριλάβουν χώρες όπως το Μπαγκλαντές, Ινδία, Μολδαβία, Πακιστάν, Ουκρανία, Ταϋλάνδη, λόγω της υψηλής εμπειρίας που έχουν σε εργάτες γης που σχετίζονται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φράουλας.

Σημειώνεται ότι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετάκλησης εργατών γης, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης τους, χωρίς την επίλυση του οποίου υπογραμμίζεται ότι η λύση της μετάκλησης είναι αδύνατη. Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια για μετάκληση, αναφέρεται.

Ζητείται επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και χορήγησης άδειας εργασίας στους υπάρχοντες αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που ήδη εργάζονταν ως εργάτες γης και γνωρίζουν πολύ καλά τη φύση της εργασίας, βρίσκονται στην περιοχή 5 έως 10 έτη και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση πού επιβληθεί άμεσα η παύση της απασχόλησης των υπαρχόντων ξένων εργατών, χωρίς ένα διάστημα προσαρμογής πού θα επιτρέψει την εξεύρεση κι εφαρμογή των εναλλακτικών λύσεων, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί καταστροφή της παραγωγής. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται, θα δημιουργηθεί τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν τα απαραίτητα, ούτε για την καθημερινή τους τροφή.

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης, ζητείται η θεσμοθέτηση υποστηρικτικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητοι όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές για την έκδοση αδειών δόμησης με χρήση «Καταλύματα Εργατών Γής». Η νομοθεσία αυτή, σημειώνεται, θα επιτρέψει στον κάθε παραγωγό χωριστά να προχωρήσει στην κατασκευή ή αγορά και τοποθέτηση μόνιμων ή μη μόνιμων καταλυμάτων των εργατών γης που θα απασχολεί. Τα οικήματα οφείλουν να πληρούν τις απαραίτητες υγειονομικές και λειτουργικές ανάγκες, κατά το νόμο, των ανθρώπων που θα διαμένουν.

Το ζητούμενο είναι, αναφέρεται, η δυνατότητα χωροθέτησης αυτών των καταλυμάτων κοντά στο χώρο εργασίας και παραγωγής (χωράφια) για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των παραγωγών, όσο και της τοπικής κοινωνίας ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «γκέτο». Υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή «τύπου Κάμπινγκ» που δημιουργεί συνάθροιση πολλών εργατών που θα απασχολούνται σε διαφορετικούς παραγωγούς δεν είναι αποδεκτή (δημιουργία πολλών προβλημάτων, όπως όχλησης, ελλιπούς ελέγχου, υγειονομικών θεμάτων, λειτουργικών αναγκών κ.α.).

Η Επιτροπή σημειώνει ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω άδειες θα μπορούν να εκδοθούν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις (βεβαιώσεις μέσω Υπηρεσιών Δόμησης, Δ/νσης Γεωργίας, Ε3, κ.α.) που θα θεσπιστούν με νόμο από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα ζητείται από την πολιτεία να εξετάσει αν μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς πού δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος, (όπως πχ Σχέδια Βελτίωσης, ΕΣΠΑ κλπ) ώστε να καλυφθεί μέρος του υψηλού κόστους για την εγκατάσταση των εργατών γης.

Η Επιτροπή ζητά να τεθεί από τώρα ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω ούτως ώστε η εργασία στη γη να αποκτήσει καθεστώς απόλυτης νομιμότητας.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στη φράουλα δεν διαφέρει από εκείνη που επικρατεί στο σύνολο της ελληνικής γεωργίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών γης είναι ξένοι. Συνεπώς, τονίζεται η λύση που θα δοθεί αφορά ολόκληρη την ελληνική γεωργία και για το λόγο αυτό ζητείται η συμμετοχή και η βοήθεια όλων των επίσημων επαγγελματικών φορέων των αγροτών για τη λύση του ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα